mese

Fókuszban a mese a Karinthy Színházban

Áprilisban kezdődik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, melyben a Karinthy Színház is részt vesz. A teátrum Magyarországon első ízben, hagyományteremtő szándékkal különleges Mesemondó fesztivált hív életre. Ebből az alkalomból Berecz András Kossuth díjas énekes és mesemondó, valamint világhírű észt, görög és skót művészek előadásában hallhat meséket a színházba látogató közönség. A legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés.

Tovább

Sokszínű mese a YouTube-on

A Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók szériákat jegyző Kecskemétfilm úgy döntött, hogy a 2020-ban elkészült Cigánymesék című 13 részes, egyedi, 3D technikával készített sorozatát ingyenesen hozzáférhetővé teszi youtube csatornáján. Az első epizód után minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat. Horváth Mária rendező számára a képi inspirációt Orsós Teréz naiv festményei adták.

Tovább

3 élőszereplős Disney film, ami az egész család számára szórakoztató lehet

Közeleg a karácsony, amikor a család egy kicsit több időt tud együtt tölteni. Ebben a pár napban a pihenés, a beszélgetés és a játék mellett, szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb program lesz egy közösen kiválasztott film megnézése is.

Tovább

A fantasztikus történet, amely soha nem ér véget

A Végtelen Történet elképesztő kalandokra hívja azokat az olvasókat, akiknek van elég fantáziájuk és nyitottak az új dolgokra, korosztálytól függetlenül. Most végre magyarul is olvasható Michael Ende meséje igazi színes kiadásban. A történetből készült filmet mindenki imádja (a két folytatást már annyira nem, és a belőle készült sorozat is gyenge volt) Limahl fülbemászó címadó dala pedig az egekbe repítette a filmet és a regényt is. Nosztalgiázzunk bátran és merjünk kívánni, hátha az álmaink egyszer valóra válnak.

Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A Végtelen Történetet. A fiú igazi menedékre lel a műben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet hőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: a mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz. De mit jelent a medálon lévő rejtélyes felirat: „Tedd azt, amit akarsz”? Vajon jól értelmezi a mondatot? És úgy használja rendkívüli képességeit, ahogy kell? Siker vagy bukás koronázza küzdelmeit?

Teljesen ésszerű az az etikai álláspont, hogy valakinek meg kell találnia, hogy mit is akar valójában ,és az is ésszerű feltételezés, hogy akit a vágyak legyőznek, elveszti önmagát és célját. Nem látok azonban összefüggést az irodalomban fellelhető fantázia és annak meghatározása között, hogy az ember valójában mire vágyik az életében.

A film és a világsiker

A filmről nem sokat írnánk, hiszen 1984-ben mindenki szerette és álmodozott együtt a hőseivel. Wolfgang Petersen igazi (100 millió dollár bevételű) fantasy-kalandfilmet alkotott, és főszereplője a 10 éves Barrett Oliver mindent vitt. Annak ellenére, hogy a rendező túl vékonynak találta először majd pár hónap visszahívta főszerepre. 200 fiú közül választották ki. A folytatásokban már kora miatt nem hívták, amúgy is a következő két rész bukás volt minden tekintetben. 2001-ben pedig 13 részes sorozatot készítettek a történetből, amely szintén felejthető volt. A világsikerhez – regény és a film mellett – Limahl kellemes dala is hozzájárult, az énekes a mai napig koncertezik meglovagolva a retro vonalat. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha készülne egy Végtelen történet reboot vagy feldolgozás.

A Végtelen Történet kétségtelenül klasszikus sok szempontból – egyedi világ és filozófia, fantáziadús mesébe illesztve. Azt javasoljuk, hogy nézzék meg a filmet, mielőtt elolvassák a könyvet, mivel a film megmutatja a fantasy vonalat.

Érdekesség, hogy a szerző könyveit több mint 40 nyelvre fordították le, és összesen 35 milliónál is több példányban keltek el.

Egy csodálatos kaland, amiben a lehetetlen elevenedik meg

Magyar cím: 
fiú, akit Karácsonynak hívnak
Írta: 
Matt Haig

A fiú, akit Karácsonynak hívnak a Mikulás igaz történetét meséli el, amely bebizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen. Ha azok közé tartozunk, akik azt hiszik, hogy bizonyos dolgok lehetetlenek, akkor azonnal felejtsük el ezt a kötetet. Matt Haig szerző visszacsempészi az olvasók szívébe a karácsonyba vetett önfeledt boldogságot. A kíváncsi olvasó csaknem mindent megtudhat arról, hogy milyen gyerek volt a Télapó, illetve kik voltak a szülei, és hogyan jönnek a képbe a koboldok. Csodálatos elbeszélés minden korosztály számára.

Tovább

40 éve Vuk a magyarok kedvenc rókája

A Vuk, a róka története először több mint 80 éve jelent meg egy gyűjteményes kötetben, mégis a mai napig magával ragadja a gyerek és felnőtt olvasókat egyaránt. Hogy Fekete István számos, szeretetre méltó állathőse közül miért pont a róka lett a legnépszerűbb? Ebben hatalmas szerepe van a legendás rajzfilmes alkotónak: Dargay Attilának.

Tovább

Mesék mindenkinek

Magyar cím: 
Meseország mindenkié

Számos olyan topik bukkan fel a könyvben, amik a hagyományos népmesékben is megtalálhatóak, csak sokkal kevesebb teret kapnak: válás, mozaikcsaládok, örökbefogadás, bántalmazás, kisebbségi kultúrák, és LMBT+ identitások. Sokfélék, ahogy mi mindannyian nem vagyunk egyformák. Fontos megjegyezni, hogy ahogy a klasszikus mesék, ezek a történetek sem gyerekeknek, hanem minden korosztálynak szólnak. Különleges mai modern, és újraértelmezett sztorikat olvashatunk.

Tovább

Cinderella - Mese az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról

Az Experidance manapság a tánckultúrát ötvözi - mint legújabb Cinderella c. darabjában - a prózai és zenés műfajokkal. A klasszikus Hamupipőke történet ezúttal ősi tartalmi formájában, de az ExperiDance saját felfogásában, tánc- és mesemusicalként kel életre látványos showelemekkel és énekesek közreműködésével a RAM Colosseum színpadán, április végén.

Tovább

A padlás egymilliomodik nézőjét köszönti a Vígszínház 122. évadában

Hamarosan indul a Vígszínház 122. évada, a társulat egyszerre négy előadás bemutatójára készül, és számos izgalmas programra várják a színház barátait szeptember folyamán. A padlás 30. születésnapját ünneplik majd az évadban és az előadás egymilliomodik nézőjét is köszöntik az ősz folyamán. A padlás – mely Sztevanovity Dusán meséjéből született, Presser Gábor zenéjével – minden idők legsikeresebb magyar zenés játéka.

Tovább

Idén új Játékkészítő új dalokkal

Régi és új szereplőkkel, egyedi látványtechnikával és újabb dalokkal kiegészülve kerül színre december végén A Játékkészítő című mese-musical. Az Orbán Tamás - Rakonczai Viktor szerzőpáros öt nótával bővítette a tavalyi repertoárt, köztük a már jól ismert Képzeld el és megkapod! című slágerrel.

Tovább