fantasy

Croodék

A Shrek és a Madagaszkár alkotói ismét zseniális figurákkal, különleges környezettel és nagyon sok poénnal rukkolnak elő: ez az animációs vígjáték minden korosztálynak egyaránt a kedvence. A mozi alapján hasonló címmel videojáték is készült.

Bemutató: 
csü., 2013/03/21
Rendező: 
Kirk De Micco, Chris Sanders
Szereplők: 
Eredeti hangok: Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Emma Stone, Clark Duke,
Forgalmazó: 
InterCom

Tovább

A különleges DC képregény lexikon

Magyar cím: 
DC Szereplők Nagykönyve
Írta: 
Melanie Scott

Vajon Superman a legnagyobb hős? Honnan származik Wonder Woman? Kik Batman szövetségesei? Kik öltötték már fel a Zöld Íjász-jelmezt? Kik tartoznak az Igazság Ligájába? Ezekre és még rengeteg másik kérdésre megkapjuk a választ ebből a DC Comics-szakértők által írt, 216 oldalas képes kiadványból, amelyben több mint 200 lenyűgöző karakterrel és szuperhőscsapattal találkozhatunk, többek közt Batmannel, Harley Quinnel, Rébusszal a Shazam-családdal és az Igazság Ligájával.

Tovább

A boszorkánymester történetei - Bane-krónikák

A Bane-krónikákból megismerhetjük közelebbről a titokzatos Magnus Bane-t! A boszorkánymester az egyetlen karakter, aki az árnyvadászok világának minden részében felbukkan. A vonzó és feltűnő stílusú varázsló múltja még a jelenénél is titokzatosabb - azonban ez a 11 történetből álló gyűjtemény felidéz néhány izgalmas fordulatot az életéből. A gazdagon illusztrált könyvben olvashatunk Perutól Edmund meg Will meg James Herondale-en, a kisded Claryn keresztül egészen Alecig, aki igazán fontos személy lett Magnus hosszú életében.

Tovább

A népszerű történet fantasy novelláskötetben folytatódik

Aki szerette az Árnyvadász-történeteket (regények és a sorozat), nekik jó hír, hogy a Cassandra Clare-maraton folytatódik 540 oldalon. Ez a novellagyűjtemény (tíz izgalmas történet), amely az ugyancsak közkedvelt Bane-krónikák előtt vagy mellett remek időtöltést ígér. Cassandra Clare mellett Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson és Robin Wasserman erősítik a történetmesélők táborát. Az ismert karakterek közül Simon kap most kiemelt figyelmet.

Tovább

A fantasztikus történet, amely soha nem ér véget

A Végtelen Történet elképesztő kalandokra hívja azokat az olvasókat, akiknek van elég fantáziájuk és nyitottak az új dolgokra, korosztálytól függetlenül. Most végre magyarul is olvasható Michael Ende meséje igazi színes kiadásban. A történetből készült filmet mindenki imádja (a két folytatást már annyira nem, és a belőle készült sorozat is gyenge volt) Limahl fülbemászó címadó dala pedig az egekbe repítette a filmet és a regényt is. Nosztalgiázzunk bátran és merjünk kívánni, hátha az álmaink egyszer valóra válnak.

Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A Végtelen Történetet. A fiú igazi menedékre lel a műben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet hőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: a mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz. De mit jelent a medálon lévő rejtélyes felirat: „Tedd azt, amit akarsz”? Vajon jól értelmezi a mondatot? És úgy használja rendkívüli képességeit, ahogy kell? Siker vagy bukás koronázza küzdelmeit?

Teljesen ésszerű az az etikai álláspont, hogy valakinek meg kell találnia, hogy mit is akar valójában ,és az is ésszerű feltételezés, hogy akit a vágyak legyőznek, elveszti önmagát és célját. Nem látok azonban összefüggést az irodalomban fellelhető fantázia és annak meghatározása között, hogy az ember valójában mire vágyik az életében.

A film és a világsiker

A filmről nem sokat írnánk, hiszen 1984-ben mindenki szerette és álmodozott együtt a hőseivel. Wolfgang Petersen igazi (100 millió dollár bevételű) fantasy-kalandfilmet alkotott, és főszereplője a 10 éves Barrett Oliver mindent vitt. Annak ellenére, hogy a rendező túl vékonynak találta először majd pár hónap visszahívta főszerepre. 200 fiú közül választották ki. A folytatásokban már kora miatt nem hívták, amúgy is a következő két rész bukás volt minden tekintetben. 2001-ben pedig 13 részes sorozatot készítettek a történetből, amely szintén felejthető volt. A világsikerhez – regény és a film mellett – Limahl kellemes dala is hozzájárult, az énekes a mai napig koncertezik meglovagolva a retro vonalat. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha készülne egy Végtelen történet reboot vagy feldolgozás.

A Végtelen Történet kétségtelenül klasszikus sok szempontból – egyedi világ és filozófia, fantáziadús mesébe illesztve. Azt javasoljuk, hogy nézzék meg a filmet, mielőtt elolvassák a könyvet, mivel a film megmutatja a fantasy vonalat.

Érdekesség, hogy a szerző könyveit több mint 40 nyelvre fordították le, és összesen 35 milliónál is több példányban keltek el.

Különleges történet a lányról, aki mindent elfelejtett

Az amnéziás, tinédzser Cylia minden vágya, hogy fényt derítsen elfelejtett múltjára. Egy rémisztő támadás során rájön, hogy egy ősi uralkodóház leszármazottja. A szülőhazájában megismerheti a múltját, ám ezzel fel kell vállalnia a trónörökös szerepét. Vajon képes beteljesíteni a sorsát a párhuzamos világban, ahol mindent körüljár az istenek ereje? A könyv elviszi olvasóját egy párhuzamos világba, amit a szerző, Sáfrán Judit filmszerű leírással tesz igazán hitelessé és szinte valóságossá.

Tovább

Egy igazi magyar fantasy-regény: Magyar Bosszúállók

Írta: 
John P. Drummer

Vajon a magyar mitológia jól ismert lényei csupán mesék kitalált szereplői, vagy ma is köztünk élnek? Erre a kérdésre fűzi fel új, eredeti témájú regényét John P. Drummer magyar író. Egy budapesti építőipari alkalmazott egy nap döbbenten fedezi fel, hogy ő valójában az ősi magyar mitológiai lények egyike. Hamar kiderül az is, hogy nincs egyedül – kutatásba kezd, és nemsokára különleges képességű mondai lények egész csoportja szegődik mellé.

Tovább

Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba

Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson a nyolc Harry Potter-film összes nagyra becsült szereplőjével együtt újra visszatérnek Roxfortba, hogy megünnepeljék a mágikus filmes univerzum 20 éve bemutatott első filmjének, a Harry Potter és a bölcsek kövének évfordulóját.

Tovább

Hazánkban forgatták az Árnyék és csont fantasy sorozatot!

A Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozat a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek. A nyolc részből álló első évadot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, a felvételek 2019 őszétől 2020 tavaszáig mintegy fél éven át tartottak. A budapesti stúdiókon, illetve a többnyire főváros környéki külső helyszíneken kívül a keszthelyi Festetics-kastélyban zajlottak forgatások.

Tovább

Amerika Kapitány: A tél katonája

Amerika Kapitány visszatért és ismét egy izgalmas és veszélyes kaland kellős közepén találja magát. Ellenfele a Tél katonája.

Bemutató: 
csü., 2014/04/10
Rendező: 
Joe Russo, Anthony Russo
Szereplők: 
Chris Evans, Sebastian Stan, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Robert Redford, Dominic Cooper
Forgalmazó: 
Fórum Hungary

Tovább