Fókuszban a mese a Karinthy Színházban

Áprilisban kezdődik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, melyben a Karinthy Színház is részt vesz. A teátrum Magyarországon első ízben, hagyományteremtő szándékkal különleges Mesemondó fesztivált hív életre. Ebből az alkalomból Berecz András Kossuth díjas énekes és mesemondó, valamint világhírű észt, görög és skót művészek előadásában hallhat meséket a színházba látogató közönség. A legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés.

A világon mindenhol virágzó műfaj, és egy mesemondó akár egész kultúrákat képviselhet.

Berecz András, Kossuth díjas énekes és mesemondó, a Nemzetközi Mesemondó
Fesztivál szakmai vezetője három, a számára kedves világírű kollégáját-barátját hívta el a jeles eseményre. Észt, görög és skót ének-, és mesemondókat hallhatunk majd a Karinthy Színház színpadán tolmács segítségével.

„Ehhez a műfajhoz türelem kell”- kezdte mondandóját Berecz András. „Feladatom, hogy népszerűsítsem ezt a manapság kissé háttérbe szorult műfajt, és hogy az érdeklődők ízelítőt kapjanak más kultúrák történeteiből különböző előadásmódokban, más-más habitussal. Ha egymás meséit hallgatjuk, a leglényegesebb vallomással találkozunk, amit egy nép adhat magáról. Minden nép különbözik egymástól, s bár minden ember mélyen egyforma, mégis, ahogy egy közösség rögzíti a valóságot, ahogy formát talál az érzéseinek és gondolatainak, az a legkülönfélébb lehet. Egy nép lelkének a legtisztább és legmélyebb tükre a mese. A mese az, ami először tárja ki képzeletünket, először ad mintákat, példaképeket, egyszóval a mese nyitja ki előttünk a világot. A mese nem ismeri a lényegtelent."

A jubileumi, 10. Színházi Olimpia sokrétű programjai nem csak Budapestre korlátozódnak, hanem az egész országban elérhetőek lesznek.
Az olimpián részt vesz
- 58 ország
- 400 társulat
- 750 előadással
- 7500 fellépővel
- Magyarországon közel 100 helyszínen.

A Karinthy Színház célja az volt, hogy igazi műhelyeket, alkotóközösségeket hívjon meg. Ez mind a Teatro Tascabile, mind a Yorick Stúdió esetében érvényes. Mindkét előadás igazi különlegessége, színfoltja lehet a Színházi Olimpiának. A Karinthy Színház részéről egy olyan jelentős és hiánypótló esemény rendezése, mint a Nemzetközi Mesemondó Fesztivál, kiváló lehetőség az ünnepi hangulatra.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)