40 éve Vuk a magyarok kedvenc rókája

A Vuk, a róka története először több mint 80 éve jelent meg egy gyűjteményes kötetben, mégis a mai napig magával ragadja a gyerek és felnőtt olvasókat egyaránt. Hogy Fekete István számos, szeretetre méltó állathőse közül miért pont a róka lett a legnépszerűbb? Ebben hatalmas szerepe van a legendás rajzfilmes alkotónak: Dargay Attilának.

Bár Fekete István több műve évtizedek óta a magyar irodalomtanítás alapkövét képezi (Vuk, Tüskevár, Bogáncs, Téli berek), Vuk történetének robbanásszerű népszerűségéhez sokban hozzájárult, hogy az alapvetően állat- és fejlődésregény rajzfilmes adaptációban mesévé vált, így már nemcsak felnőttek és a kamaszok, de az óvodások számára is befogadható lett. Dargay Attila egy interjúban utalt rá, hogy Vuk történetének feldolgozása volt a legkedvesebb rajzfilmes munkája.

Vuk megformálásánál nem volt egyszerű dolga, hiszen a róka a legtöbb történetben negatív figura, s korábban nemigen jelent meg rajzfilmekben, pláne nem kölyök korú szereplőként. Hogy Vuk még életszerűbb lehessen, egy élő modellt is választott. A Fővárosi Állatkertben született rókakölyökhöz hetekig járt látogatóba, hogy tanulmányozza mozgását, szokásait.

Bár a karakterek megszületésének háttere nagyban különbözik, sokan vonnak párhuzamot Vuk és a Kisvakond nemzetközi sikerei között. Ami bizonyos, mindkét karakterért a mai napig is rajonganak szülőhazájában és külföldön is.

Az ikonikus mesefigura születésének 40. évfordulója alkalmából a Móra Kiadó több új Vuk-kiadványt tervez megjelentetni, emellett a Nemzeti Filmintézettel közösen országos és online eseményeket szervez, melyekről részletes információt találhatunk majd a Móra oldalán.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)