A fantasztikus történet, amely soha nem ér véget

A Végtelen Történet elképesztő kalandokra hívja azokat az olvasókat, akiknek van elég fantáziájuk és nyitottak az új dolgokra, korosztálytól függetlenül. Most végre magyarul is olvasható Michael Ende meséje igazi színes kiadásban. A történetből készült filmet mindenki imádja (a két folytatást már annyira nem, és a belőle készült sorozat is gyenge volt) Limahl fülbemászó címadó dala pedig az egekbe repítette a filmet és a regényt is. Nosztalgiázzunk bátran és merjünk kívánni, hátha az álmaink egyszer valóra válnak.

Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A Végtelen Történetet. A fiú igazi menedékre lel a műben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet hőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: a mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz. De mit jelent a medálon lévő rejtélyes felirat: „Tedd azt, amit akarsz”? Vajon jól értelmezi a mondatot? És úgy használja rendkívüli képességeit, ahogy kell? Siker vagy bukás koronázza küzdelmeit?

Teljesen ésszerű az az etikai álláspont, hogy valakinek meg kell találnia, hogy mit is akar valójában ,és az is ésszerű feltételezés, hogy akit a vágyak legyőznek, elveszti önmagát és célját. Nem látok azonban összefüggést az irodalomban fellelhető fantázia és annak meghatározása között, hogy az ember valójában mire vágyik az életében.

A film és a világsiker

A filmről nem sokat írnánk, hiszen 1984-ben mindenki szerette és álmodozott együtt a hőseivel. Wolfgang Petersen igazi (100 millió dollár bevételű) fantasy-kalandfilmet alkotott, és főszereplője a 10 éves Barrett Oliver mindent vitt. Annak ellenére, hogy a rendező túl vékonynak találta először majd pár hónap visszahívta főszerepre. 200 fiú közül választották ki. A folytatásokban már kora miatt nem hívták, amúgy is a következő két rész bukás volt minden tekintetben. 2001-ben pedig 13 részes sorozatot készítettek a történetből, amely szintén felejthető volt. A világsikerhez – regény és a film mellett – Limahl kellemes dala is hozzájárult, az énekes a mai napig koncertezik meglovagolva a retro vonalat. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha készülne egy Végtelen történet reboot vagy feldolgozás.

A Végtelen Történet kétségtelenül klasszikus sok szempontból – egyedi világ és filozófia, fantáziadús mesébe illesztve. Azt javasoljuk, hogy nézzék meg a filmet, mielőtt elolvassák a könyvet, mivel a film megmutatja a fantasy vonalat.

Érdekesség, hogy a szerző könyveit több mint 40 nyelvre fordították le, és összesen 35 milliónál is több példányban keltek el.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)