Különleges történet a lányról, aki mindent elfelejtett

Az amnéziás, tinédzser Cylia minden vágya, hogy fényt derítsen elfelejtett múltjára. Egy rémisztő támadás során rájön, hogy egy ősi uralkodóház leszármazottja. A szülőhazájában megismerheti a múltját, ám ezzel fel kell vállalnia a trónörökös szerepét. Vajon képes beteljesíteni a sorsát a párhuzamos világban, ahol mindent körüljár az istenek ereje? A könyv elviszi olvasóját egy párhuzamos világba, amit a szerző, Sáfrán Judit filmszerű leírással tesz igazán hitelessé és szinte valóságossá.

Régen a fantasy a sci-fi regények része volt, és sokkal kevesebb cím jelent meg, jelenleg már egész polcokat szentelnek a könyvesboltok ennek a műfajnak és ha megnézzük az elmúlt évek legnépszerűbb könyveit főleg a női olvasók körében, sok közülük fantasy (elég csak J.K. Rowling, vagy Christopher Paolini nevét említeni). A fiatal írónő, Sáfrán Judit regénye, amely egy két kötetes mű első része leginkább Az arany iránytű és A Fennmaradottak krónikái sztorijához hasonlítható.

A karaktervezérelt fantasy misztikus hitvilágot, futurisztikus szerkezeteket és különböző korok keveredését foglal magában. A műfajban az elvont ötletek puszta mennyisége mindig rabul ejti az olvasót, pl.: levegőben közlekedő vonatok, lélekösszeköttetés. Az írisz emlékeiben egyedi, újító ötletekkel találkozhatunk, több mint 600 oldalas könyvről beszélünk, amelyben jut elég idő (inkább lap) a párbeszédekre és a leírásokra. A legjobb karakterek közül sok jól kidolgozott és fájdalmasan emberi.

Elmondhatjuk továbbá, hogy az elmúlt 20 évben szinte minden nagyobb fantasy regény sorozat része volt. Így újra és újra ugyanazokról a szereplőkről olvashatunk ugyanabban a világban. Hősünk vajon képes beteljesíteni a sorsát a párhuzamos világban, ahol mindent áthat az istenek ereje? El tudja-e fogadni, hogy az életével mostantól nem csak ő rendelkezik?

Az írisz emlékei c. kötet egy különleges történet a lányról, aki mindent elfelejtett, a férfiről, aki szörnyű titkot őriz, az olvasó két lelket ismerhet meg, akik örökre összeköttetésbe kerülnek egymással.

A szerző nem mindennapi utazásra invitál minket, mindezt anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról, magával ragadó és titokzatos. Természetesen néhány titokra nem kapunk választ, így annál izgalmasabbá válik a fantasy-regény és csak reméljük, hogy a folytatásban minden kiderül.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)