lemez

Quimby: Kicsi ország

Előre bocsátom, hogy emlékeim vitorlásának vásznai felduzzadtak, és ahelyett, hogy bevonnám őket, „engedem, hadd menjen”. Vissza a múltba. A főárboc tetején ülve azt lesem, ahol a kéklő ég a horizont mögé bújik.

Tovább

Magashegyi ezer erdő a föld alól

A Magashegyi Underground nevezetű elektro-alter banda a létezése óta nem jött ki lemezzel, egyedül az akusztik felvételt lehetne élő albumnak nevezni, de azt meg nem adták ki. Most vége a lemeztelenségnek, hiszen itt az Ezer erdő, a 2010-es studióalbum.

Tovább

Kitalált világ - Für Anikó új lemeze!

Sokszor hallani, olvasni egy előadó, egy lemez kapcsán, hogy már a zenészgárda, vagy a szerzők neve garancia arra, hogy ez a cucc aztán tutibiztos, eltalált és színvonalas és tartalmas és jól szól ésatöbbitöbbi. Ezzel én alapból nem értek egyet.

Tovább

Hajdu Klára karácsonyi ajándéka

Öt klasszikus, ám "jazzesített" karácsonyi dalt kapunk a 2010-es év végén a Balázs Elemér Groupból is ismert énekesnőtől ajándékba. A kislemez Hajdu Klára első önálló albuma, melyen kiváló zenészek adják az énekalávalót.

Tovább

Sick-Room: Perverse Paradise

Új lemezzel jelentkezik a kaposvári rockbanda. Perverse Paradise címmel löki az éterbe vadonatúj albumát a Sick-Room, ezúttal nem szerzői kiadásban, hanem az Alexandra keze alatt. Érdekes, hiszen ilyen kemény muzsikát valószínű nem jegyez eddigi korongjai között a nagy kiadó.

Tovább

Semmi baj! Kern András új lemeze

Negyedik szólólemezével jelentkezik Kern András. A „Semmi baj...” című CD 2010. november elején került a boltokba. A szövegek nagy része Kern András írása, amolyan „városi-rocker” duma. Egy generáció krónikásáé, aki arról mesél, hogy mi is van velünk, hogyan élünk épp. Kicsit szomorúbban, mint néhány éve, de tele iróniával.

Tovább

Feltámad a FreshFabrik!

Új számmal és klippel tér vissza az egyik legnagyobb jelentőségű magyar rockbanda több éves hallgatás után! A FreshFabrik 2011 tavaszára ígéri új nagylemezét, és a bemutató koncertet az A38-on! Check it!

Tovább

A hallgató imája

Azon kevés újságírók közé tartozom, akik érzik a hatalmat a publikálásban, és egy fontos, komoly egésznek látják a cikket. Negatív hangvételű kritikák csak érvekkel együtt születnek, és azokban az indulatoknak helyük nincs. Általában, ha kezembe-fülembe akad egy-egy olyan lemez, ami nagyon nem jön be, akkor elsüllyesztem a többi halomcédé közé, vagy elajándékozom, s nem írok róla. Ákos ilyen szempontból mégis kikerülhetetlen, hiszen rajongójának vallottam magam kamaszkorom javarészében.

Tovább

Izomból eltolnék egy panelházat

Nagyon nem kell. A cikkekből, a sablonokból elég. Van egy Fénystopposok. Van egy Vad Fruttik. Azt mondják, azt írják, harmadik lemez. Nekem első.

Tovább

Ghymes: Szikraszemű

Régóta ismerem a Ghymes muzsikáját. Már akkor hallgattam az Üzenet, a Smaragdváros és a Rege című lemezeiket, mikor még alig tudott valaki róluk Magyarországon. Egy ismerősömtől kaptam néhány számot, melyeket épp karácsony környékén hallgattam először. Mindjárt megfogott ez a teljesen egyedi, nagyon népies és nagyon magyar zene. Hamarosan beszereztem az addig megjelent lemezeiket. A legtöbbször mindig télen kerültek a lejátszómba a Ghymes albumok, így számomra leginkább egy hangulatos karácsonyi estét testesít meg a Szarka testvérek muzsikájának miliője.

2010-ben pedig itt van a legújabb korongjuk, a címe Szikraszemű. Betettem, hallgattam, merengtem kicsit, hagytam, hogy jöjjenek a képek. S most nem csak a havas, mesebeli tél hangulatát hozta, hanem eszembe jutott mindegyik évszakból egy-egy pillanatkép. A nyári egy badacsonyi Ghymes koncert emlékét idézi. Szalmabálák, erőteljes népzene, táncoló emberek, pörgős, vidám zenekar és finom vörösbor. Az őszi egy kis magyarországi falu körüli séta közben elkapott kép. Dombtetőn állunk, körülöttünk a ködös, sárgavörös levelű ősz, az erdők, szántók, alattunk pedig a kis házikók. A természet, a homályba vesző dallam. A tél egy nagy karácsonyi vásár. Fűszeres, ellenállhatatlan kolbász, fahéj, szegfűszeg illat. Forraltbor, feldíszített fenyők, fabódék, kesztyűs-sapkás emberek, világzene és szállingózó hó. Nagyvárosi forgatagból kiszakító pillanat. A tavasz pedig a napsugár beköszönése a tél hideg vasujjai között. A friss-zöld fűben állunk. Rügyekkel tetovált ágak között az égre emeljük tekintetünket. Az aranyspagetti tűzfénye vakítja el szemünk, kedvesen simogató fonalai az arcunkon.

A Szikraszemű lemez tizenkét dalából hét Zsuráfszky Zoltán – Szarka Tamás: Dózsa című produkciójából került az albumra. Kilenc nóta zenéjét Szarka Tamás, háromét pedig Szarka Gyula szerezte. A verseket természetesen Tamás szülte. A lemezen közreműködött még Jelasity Péter, Jász András, Farnbauer Péter, Lau János és Fekete Zsuzsanna. A Szikraszemű számlistája az előző lemezekhez hasonlóan sokszínű és mégis egységes. Egyensúlyban vannak a gyors, hangos dalok és a lírai, halkabb szerzemények.

Érdekes felfedezés volt számomra, hogy a 2002-es HOBO-Ghymes közös albumon, a Bakaballadán megjelent Ölök, hogy éljek című számot most más szöveggel újraértelmezték. Nekem mondjuk az eredeti a meghatározó, hiszen abszolút az ottani szövegkörnyezethez és hangulathoz passzol, de az új verzió is kellemes, ha elvonatkoztatunk a régitől. A többi dal stílusát és szövegét nem fogom se elemezni, se bírálni, meg kell hallgatni és egyből adott a feeling. Aki ismeri őket, úgyis tudja, mire számítson, aki meg nem, nézze meg a videót ízelítőnek!

Gondolkodtam rajta, hogy mivel tudnám legjobban szemléltetni, mit is jelent számomra a Ghymes. Legegyszerűbben így tudnám mondani: tiszta, a természet valódi ölébe visszaterelő magyar zene. Nem hungarista, nem térítő és gyűlölködő. Tiszta, szeretettel teli, búsvidám magyar dallamok.

Eddig megjelent Ghymes lemezek:

•1988: Az ifjúság sólyommadár
•1991: Ghýmes
•1993: Üzenet
•1995: Bennünk van a kutyavér
•1996: Tűzugrás
•1998: Rege
•2000: Smaragdváros
•2001: Üzenet (újrakiadás)
•2002: Bakaballada (Hobóval)
•2002: Héjavarázs
•2003: Ghymes koncert
•2004: éGHYMESe
•2005: Csak a világ végire...
•2006: Messzerepülő
•2007: Mendika
•2008: Álombálom
•2010: Bennünk van a kutyavér 2010
•2010: Szikraszemű