Kitalált világ - Für Anikó új lemeze!

Sokszor hallani, olvasni egy előadó, egy lemez kapcsán, hogy már a zenészgárda, vagy a szerzők neve garancia arra, hogy ez a cucc aztán tutibiztos, eltalált és színvonalas és tartalmas és jól szól ésatöbbitöbbi. Ezzel én alapból nem értek egyet.

Mert egyrészt lehet, hogy már eleve az embert, akinek a neve garancia, nem kedvelem mondjuk. Na itt aztán hiába teszik oda valaki más mögé, már nem ad számomra semmilyen késztetést, vagy indokot, hogy úgy tegyem a lejátszóba, hogy az milyen jó lesz. Vagy mondjuk többször találkoztam olyannal is, hogy egy számomra nagyon kedves banda, vagy énekes kijött az új anyagával, én meg egyből lecsaptam rá, aztán szép lassan - néhány hallgatás után - rá kellett jönnöm, hogy ez nem az. Nem az, amit az eddigiek alapján vártam. Szóval van ilyen.

De hogy minek húzom a perceket ezzel? Mert Für Anikó is így indult el a zenei pályán, hogy a kiváló dalszövegíró Bereményi Géza és a szintén dicsért Hrutka Róbert tette le a Nőstény álom (Anikó első lemeze) alapjait. Erre a zenére és ezzel a szöveggel jelent meg Anikó énekesnőként a porondon. És azt kell mondanom, hogy jól sikerült. Ez a szerzőpáros tényleg odafigyelt Anikó stílusára, hangulatilag is nagyon beletrafált, így egyedi és kellemes album született.

Most pedig itt a második korong, amely a Kitalált világ névre hallgat. Mesebeli borító, mesebeli lemez, és ugyanaz a szerzőpáros. Tudni kell, hogy Hrutka Robi közben szólópályára lépett, hiszen szétváltak útjaik Jamie Winchesterrel, s ki is adott egy saját lemezt. Nem gondolom rossznak a hangját, meg az albumot sem, de szerintem eléggé egyhangú, kicsit unalmas-egyforma számokkal. Ott egy rockosabb vonalra tért, és ez köszönt vissza a Kitalált világ első pár számában is. Kicsit meg is ijedtem először, na nem mintha az én numetalt szerető fülemnek kemény lett volna, de a lágy-gitáros dalok után furcsán hatott.

Eszembe jutott az az idősebb generáció, akinek ez kemény rock zenét jelent, és elképzeltem, amint léptetik, léptetik, majd ki is veszik a CD-t a hifiből. Hiba lenne, teszem is hozzá mindjárt, hiszen van lírai dalokból is jópár a lemezen, és második, nem elkapkodott hallgatáskor már teljesen helyén voltak a keményebb dalok is. Ha nagyon bele akarok kötni, persze mondhatom, hogy Anikó hangja néhol azért kicsit kevés, de úgy gondolom, hogy ennek a zenének nem is az a lényege, a hangulat adja. A szöveg is olykor egyszerűnek tűnik, de a lényeg benne van. Stílus, egyéniség, feeling, mi kell még? :)

Favorit track: Rendes emberek

Tracklista:

1. Én tudom, mit akarsz
2. Kitalált világ
3. Elment az eszem
4. Őszi villamos
5. Szívdobogva
6. Rendes emberek
7. Túl erős volt
8. Menekülés
9. Londonban
10. Cybervilág
11. Karácsonykor egyedül

Zenészek:

Hrutka Róbert (gitár)
Galambos Zoltán (billentyű)
Fehérvári Attila (basszus)
Kalmus Felicián (cselló)
Dely Domonkos (perka, vokál)
Markó Ádám (dob)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)