A múmia

Eredeti cím: 
The Mummy

Tom Cruise a főszereplője az ősi legenda lebilincselően látványos új változatának. A múmia titokzatos és vérfagyasztó története a civilizáció hajnala óta foglalkoztatja az emberiséget. Egy ókori hercegnőt (Sofia Boutella), akit igazságtalanul megfosztottak törvényes jussától, mélyen és örökre eltemettek a végtelen sivatagban, ám modern korunkban felébred, és világunkra szabadítja évezredek óta gyülemlő haragját, emberi ésszel felfoghatatlan pusztítást idézve elő. A monumentális film adatai lenyűgözőek. Három kontinensen, ötven helyszínen forgatták, hatvannégy zérógravitációs felvételt készítettek, másfél tonnás szarkofágokat építettek, több ezer speciális és vizuális effektust dolgoztak ki

Szerelem és borzalom: a szörny újjászületik

Frankenstein fia. A Fekete lagúna réme. A Farkasember. A láthatatlan ember. A múmia.Ők a Universal Studios klasszikus szörnyetegei, amelyek mindörökre ott kísértenek minden lelkes mozirajongó emlékezetében. A közönség csaknem egy évszázada rajong a moziszörnyekért, aminek több oka is van. Ezek a szuperlények képesek átlépni élet és halál határán, és roppant vonzó bennük, hogy olyan erővel bírnak, amilyenről a közönséges halandó csak álmodni képes. Bizonyos mértékben együtt is érzünk velünk, amikor a sötétség és a világosság határmezsgyéjén viaskodnak. Különös véletlen, hogy filmes szörnyek iránti érdeklődésünk hajnala egybeesik a moziforradalom kezdetével. Az egyiptomi fáraók sírkamráinak többségét már feltárták, mire Howard Carter és Lord Carnarvon brit régészek 1922-ben rábukkantak a gyermek uralkodó, Tutanhamon múmiájára. A felfedezés egybeesett a világ szórakoztatóiparának paradigmaváltásával. A nagyközönség kezdetben utazó múzeumokban csodálta meg a múmiákat. 1923-ban azonban bemutatkozott a hangosfilm, ami gyökeresen megváltoztatta a mozizás fogalmát. A közönség nem tudhatta, mi az igazi mozis rémisztgetés, amíg vászonra nem lépett Boris Karloff Frankenstein fiaként, majd ő játszotta először a múmiát Karl Freund 1932-es mesterművében, amelyet a Universal Studios égisze alatt készített. A mozikat rémült sikolyok töltötték be a vászon felől és a közönség soraiból egyaránt.

Amikor Alex Kurtzman rendező / producer, Chris Morgan forgatókönyvíró és Sean Daniel kis csapatot hoztak létre, eldőlt, hogy megalkotják a Universal szörnyfilm-sorozatát, amelynek A múmia lesz az első része. A széria időközben a Dark Universe (Sötét Univerzum) nevet kapta, megszületett a logója és a zenéje is (a négyszeres Oscar®-jelölt Danny Elfman komponálta).

A film kulcsfigurája dr. Henry Jekyll, akit az Oscar®-díjas Russell Crowe alakít. Jekyll a Prodigium nevű titkos szervezet irányítója.Dr. Jekyllt különös szálak fűzik a gonoszhoz. Benne is ott szunnyad ez a princípium, és nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy el tudja nyomni. De éppen emiatt tökéletesen érti, mi a gonosz mibenléte. Ezért lett dr. Jekyll a titkos szervezet, a Prodigium vezetője: felkutatják és semlegesíteni próbálják a gonoszt.

Bemutató: 
csü., 2017/06/08
Rendező: 
Alex Kurtzman
Szereplők: 
Tom Cruise, Russell Crowe, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake M. Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Dylan Smith
Forgalmazó: 
UIP-Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)