Budapesti Nyári Fesztivál: 100 program három hónapon át

Majd száz programmal várja három hónapon keresztül az érdeklődőket a nyolcadik alkalommal sorra kerülő Budapesti Nyári Fesztivál. A komolyzenei koncertektől a színházi előadásokon és a néptáncon át a könnyű műfajig számos terület kedvencei lépnek közönség elé a Margitszigeten és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Szerkesztőségünk a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón járt.

Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontos, hiánypótló eseménysorozatról van szó, hiszen a nagyobb hagyományokkal rendelkező tavaszi és őszi hasonló rendezvények mellett legalább olyan, ha nem komolyabb jelentőséget tulajdonítanak neki, mint társainak. A turizmusnak ugyanis a nyár a legfontosabb időszaka - hangsúlyozta a politikus -, s ahhoz, hogy megfelelően kedvező képet alakíthassunk ki fővárosunkról, mindenképpen szükségesek az ilyen fesztiválok.

S bár a hazai és a külföldi csillagok előadásai többnyire kizárólag a rendezvénysorozat keretében lesznek megtekinthetőek, számos közülük ingyenesen is látogatható majd. Amint azt Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a programoknak az egyes darabok színpadra állításán túl azt az üzenetet is közvetíteniük kell, hogy Budapest gyönyörű, kitűnő adottságokkal bír, és hogy nagyszerű itt élni. Az igazgató hozzátette, több évforduló is apropót kínált a különböző műsorszámoknak. A Liszt-év kapcsán mindjárt a fő nyitó produkció Edvin Marton és vendégei koncertje lesz, kiegészülve a 120 tagúra kibővített Szent István Király Szimfonikus Zenekarral. Fennállása 60. évfordulóját ünnepli az idén az Állami Népi Együttes, amely ezúttal az Ecseri lakodalmast, illetve legújabb sikerdarabját, a Naplegendát viszi színpadra.

Igazi unikumnak számít az Európai Uniós Táncház Fesztivál, amelynek keretében 25 ország közel 400 táncművésze szerepel majd. Különleges külföldi produkció lesz a GOCOO japán taiko dob-show, a Mátrix2 film zenekarának előadásában, amelytől minden bizonnyal látványos, misztikus műsorra számíthatunk. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad könnyű műfajú darabjai közül élre kívánkozik két musical, A nyomorultak és a Robin Hood - előbbi a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékaként. Ezen kívül vélhetően számos érdeklődőt vonz majd ugyanitt a – szinte már hagyományossá vált - Freddie Mercury emlékkoncert. A Margitszigeten egyébként egyéb helyszínek is otthont adnak a fesztivál rendezvényeinek: így például a Szent Margit kolostornál reneszánsz délelőttökre, a premontrei kápolnánál bibliai mesesorozatra, a 100 éves születésnapját ünneplő víztorony udvarrészén pedig jazz koncertekre kerül sor.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon a szokásos vidám nyári színielőadások mellett figyelmet érdemel még a Golgota Gospel Kórus koncertje, valamint a Bőröndmese című zenés gyermekdarab, amelynek főszerepében a Megasztárból megismert Patai Anna és a BonBon énekese, Szolnoki Péter látható.

Fotó: Dudás Ernő

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Új hozzászólás beküldése

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.
Az űrlap beküldése a Mollom adatvédelmi irányelveinek elfogadását jelenti.