Hírek a filmes világból

A Viszkis nem veszít a lendületéből – sőt, egyre újabb sikereket arat. Antal Nimród megtörtént eseten alapuló akciófilmje különleges rekordot döntött meg a két ünnep között: a rendező sajátját. A Viszkis-t már többen látták a hazai mozikban, mint Antal Nimród 2003-ban készült, azóta is kultikus tisztelettel övezett első rendezését, a Kontroll-t.

5

December 22-étől újra boltokba kerül Blu-rayen számos régóta nem kapható film, ráadásul remek, 1990 Ft-os áron, a Bontonfilm jóvoltából. A folyamatosan bővűlő kínálatnak és az elérhető árnak köszönhetően remélhetőleg minél többen vásárolnak majd Blu-ray filmeket. Külön megemlítenénk, hogy a Fekete-tenger először lesz kapható BD-n.

5

10 évvel a világszerte 600 (!) millió dollárt hozó MAMMA MIA! sikere után visszatérhetünk a meseszép görög szigetre és újra talákozhatunk szereplőinkkel. A népszerű film folytatásához csatlkaznak új arcok is, Lily James (Hamupipőke, Nyomd bébi nyomd!) - ő lesz a fiatal Donna. A fülbemászó dalokról ismét Benny Anderson és Björn Ulvaeus gondoskodik. A történet pedig Donna és a fiúk fiatal éveire koncentrál, tehát leginkább előzményfilmre számíthatunk. A fialal Samet Jeremy...

5

Budapesten kezdődött el Nagypál Orsi első nagyjátékfilmjének forgatása. A párkapcsolati dramedy a monogámia lehetetlenségéről, alternatíváiról szól. A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni – Radnay Csilla (East Side Stories) – és Bálint – Kovács Lehel (Pánik, Liza, a rókatündér, Kincsem) – történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt.

5

„Kell egy kis őrültség” – mondja a Pappa Pia alcíme is, amit majd a nyár zenés vígjátéka is bizonyít, melynek alapját a fiatalos lendület, a szerelem, a barátság, az összetartozás és persze a 70-es, 80-as, 90-es évek legnagyobb slágerei szolgáltatják. A most megjelent Minden nap nyár című dalban a legtöbb fontos szereplő hangja felcsendül, az All Stars: Szabó Kimmel Tamás, Ostorházi Bernadett, Nagy Feró, Miller Dávid és Kováts Vera. A film augusztus...

5

Éter címmel magyar koprodukcióban készül a világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi új filmje, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap 58,5 millió forinttal támogat. A film forgatókönyve a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó középkori tudós, Faust történetének újragondolása, amely az első világháború előtt játszódik és cselekménye a műtéti altatáshoz használt éter körül forog.

5

A leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskás Ferencről készít filmet Andy Vajna producer és Joe Eszterhas, a világhírű magyar származású amerikai forgatókönyvíró, a kormánybiztos, aki producerként vesz részt a tervek szerint "nemzetközi, magánfinanszírozású" produkcióban.

5

A napokban kezdte meg Ujj Mészáros Károly második mozifilmje, a X. forgatását, mely előreláthatólag két hónapig tart Budapesten, és többek között olyan helyszíneken zajlik majd, mint a Gellérthegy vagy a rendőrség Teve utcai székházának teteje. A fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs és Kulka János. A film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

5

Újra magyar mozifilmben vállalt főszerepet Marozsán Erika. A készülő Paraziták a Paradicsomban című produkció az ismert német drámaíró, Marius von Mayenburg Paraziták című darabját dolgozza fel. Kasvinszki Attila rendező azt ígéri, hogy az öt szereplő kapcsolatrendszerének abszurditásán keresztül komoly társadalomkritikát fogalmaz meg.

4

Török Ferenc 1945 című filmje, melyet nagy sikerrel mutatott be a Berlinale Panorama programja, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. A filmnek ez már a második közönségdíja, mert a Miamiban megrendezett Zsidó Filmfesztiválon a narratív kategóriában is a legjobbnak választották. Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

4