Ember Márk kapta a Babicsek Bernát díjat

Frech' Zoltán színművész volt a konferanszé, aki vezényelte az eseményeket. Egy emlékfilm vetítéssel kezdődött a műsor, amelyben Babicsek Bernát Turay Ida színházbeli szerepeiből, legszebb pillanataiból láthattak a nézők megható jeleneteket. Ezek után felidézték a tavalyi díjátadót, ahol az első Babicsek Bernát díjat Borbély Richárd színész kapta meg, idén pedig Ember Márk vehette át, ami egy gyönyörű üvegplasztika és fél millió forint volt.

Babicsek Bernát színész, harmonikaművész 2021. december 31-én, 41 éves korában tragikus körülmények között hunyt el. A hír előtt megrendülten állt az egész ország. A róla elnevezett díjat 2022 februárjában alapította a Klasszikus Színházért Alapítvány, a Turay Ida Színház és az erre a célra létrehozott kuratórium, tisztelegve egy nagyszerű ember emléke előtt, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy minden évben, egy újabb fiatal tehetség kerülhessen a figyelem középpontjába. Az első Babicsek Bernát díjat 2023-ban Borbély Richárd színész, a Madách Színház tagja kapta.

A díjról

A díjat évről-évre egy olyan 41 év alatti zenésznek, színésznek, művésznek ítéli oda a kuratórium, akit a nézők terjesztenek fel, és aki méltón képviseli névadója tiszta szívének, muzikalitásának és emberközeli létének emlékét. Idén 3 fordulón keresztül válogattak a kuratórium tagjai, hiszen rengeteg jelölés érkezett, csupa rátermett és tehetséges fiatallal. Végül az utolsó körben 3 jelölt közül, de egyöntetű szavazással került ki a győztes.

„Olyan világot élünk, ahol minden felgyorsult. Nem véletlen az, hogy mindenki nosztalgiázik és vágyik vissza a múltba. Mert régen lassabb volt az élet, több idő volt odafigyelni egymásra. Kevesebb volt a külső inger, több volt az együtt töltött minőségi idő. Az édes nosztalgia valójában egyfajta szeretetteljes emlékezés, amely egy időre megnyitja a szívünket és hagyja, hogy az emlékek hűvös árnyékai melegítő napfénnyé váljanak. Ezek az emlékek értékesebbé és mélyebbé teszik az életünket. Minden ember egyedi és más módon éli meg a veszteségeket. Az emberi szív képes érezni, és a gyász az a folyamat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy átéljük, megértsük és elfogadjuk a veszteségek valóságát. A mi dolgunk az, hogy őrizzük a szép emlékeket az együtt töltött időről, és hogy évről-évre szeretettel emlékezzünk, mert felejteni nem akarunk!” - említette Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház alapító igazgatója.

„Az elismerés mellett ezzel a díjjal egy feladat is jár, aminek nekünk díjazottaknak eleget kell tennünk méghozzá az, hogy őrizzük Bernát emlékét, hogy a munkássága és a neve örökké megmaradjon. Én igyekszem majd a legnagyobb alázattal megfelelni ennek a feladatnak." - tette hozzá Ember Márk, színművész.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)