Szólíts a neveden

Eredeti cím: 
Call me by your name

A Szólíts a neveden az alkotók szándéka szerint olyan film, amely napsugárként ragyogja be a nézők napjait. Testközelbe hozza a forró itáliai nyár élményét, a gondtalan biciklizéseket, az éjféli fürdőzéseket, a zenét és művészetet, ínycsiklandó ételeket – és egy 17 éves fiatalember első szenvedélyét.

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával (Esther Garrel) flörtöl. Egy nap megérkezik Elio apjának (Michael Stuhlbarg), a görög-római kultúra professzorának új gyakornoka, a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer). Ez a nyár örökre megváltoztatja Elio és Oliver életét.

A film háttere:

A regény emlékekből épül fel (Aciman Proust alapos ismerője és kutatója), Elio szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. De a film alkotói inkább az itt és mostot választották.

Bár a regény az olasz Riviérán, Ligúriában játszódik, Guadagnino áthelyezte a történetet a tengerpartról a lombardiai Crema városába, ahol maga is él. Jól ismeri a tájat, az ottani életet, és úgy gondolta, oda tökéletesen illene a Perlman család, az értelmiségi szülők, akik az idilli környezetben megismertetik fiukat az irodalom, a zene és a képzőművészet világával. A Perlman család otthonát a Cremától pár percnyire található Moscazzanóban, egy lakatlan házban rendezték be. Hat héttel a forgatás megkezdése előtt az alkotók, beleértve Violante Visconti (Luchino Visconti unokahúga) berendezőt is, elkezdték megtölteni az üres teret bútorokkal, tárgyakkal, díszítő elemekkel, amely a Perlman családnál generációk alatt felgyűlhetett. Ahogy Guadagnino filmjeire jellemző, a ház ezúttal is a film egyik fontos karaktere lett a színészek mellett. A színészek a forgatás alatt Cremában laktak, és átérezhették a lombardiai kisvárosi élet különleges báját és ritmusát.

Bemutató: 
csü., 2018/02/08
Rendező: 
Luca Guadagnino
Szereplők: 
Timothée Chalamet, Armie Hammer, Esther Garrel
Forgalmazó: 
InterCom
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)