Eger – látnivalók a borvidéken túl

Amikor Egerről beszélünk, egyből az egri bikavér hungarikum vagy a legendás minaret jut eszünkbe, pedig Heves megye történelmi városa számos attrakciót (Eger Eye óriáskerék, Időalagút, Egri vár, Kopcsik Marcipánia, Tűzoltó Múzeum) és szépséget (Szépasszonyvölgy, Dobó tér, Török fürdő vagy a Beatles Múzeum) rejt magában. Aki szereti a kellemes kirándulásokat, nekik javasoljuk, hogy látogassanak el a közeli Egerszalókra, Noszvajra vagy Hollókőre.

Eger a folyamatosan fejlődésben lévő hazai települések közé tartozik. Az egri borvidék központjaként a legfontosabb magyar borvárosok közé sorolható, az egri bikavér külföldön is kedvelt és elismert borfajta.

Régi és új látnivalók

Cikkünkben nem térünk ki részletesen a legismertebb, legfelkapottabb látnivalókra – arra ott vannak az útikönyvek vagy a Tourinform iroda honlapja –, inkább az új és egyedi látványosságokat mutatjuk be.

Az egri minaret krónikája
Egerben található az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete. A torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. Odafent tuti, hogy elakad a lélegzete mindenkinek a nem mindennapi kilátástól, amiért azonban meg kell küzdenünk: nem kevesebb, mint 97 lépcsőfokot kell ezért megmászni! Aki mozgási nehézségekkel él, vagy tériszonya vagy klausztrofóbiája van, az jobban teszi, ha csak lentről csodálja meg ezt a török építményt.

Eger Eye óriáskerék
A központban, az Eger felirat mögött építették fel a közel 30 méter magas egri óriáskereket. A 45 méteres szerkezet legmagasabb pontjáról az egész város tökéletesen belátható, az esti kivilágítások és a hangulatos fények miatt nagyon szép emlékünk marad az attrakcióról.

Kopcsik Marcipánia
A Marcipán múzeum valódi Kánaán az édességet kedvelőknek. Az egyedülálló gyűjtemény hozzávetőlegesen 150 cukormasszából készült tárgyból áll. A fő látványosság a múzeum végében lévő Barokk szoba, melyben a padlótól a tapétán és függönyön keresztül a kályháig szinte minden cukorból készült. A mesternek csaknem 3 évébe került a különleges helyiség létrehozása.
A Marcipánia mellett található édességboltban ellenállhatatlan finomságok, trüffelek és marcipánköltemények várják az idelátogatókat.

Időalagút
Egy különösen szórakoztató történelmi stand up comedy a felszín alatt, ahol egy időgéppel látogatást tehetünk a múltba, majd különböző korszakok között kirándulva szemtanúi lehetünk Eger egészen elképesztő történelmi eseményeinek, titkainak, amiről még a helyiek sem tudtak.

Aki már járt az egykori Érseki Pincerendszerben, az megtapasztalhatta, hogy micsoda különleges titkokat rejt Eger elfeledett, hatalmas pincelabirintusa. Nem mindennapi kiállítási helyszínen, az egykori “Gyertyás Borok Házában” új látványelemekkel, és történetekkel fejlesztették tovább az eredeti ötletet. Érdemes a látogatás előtt minimum 1 nappal jelezni részvételi szándékunkat, és mivel állandó az alacsony hőmérséklet, ezért öltözzünk melegen!

Tűzoltó múzeum
Az egri Tűzoltó Múzeum izgalmas, interaktív formában mutatja be a tűzoltó történelem értékeit és a jelenkor technikai fejlesztéseit. A Tűzoltó Múzeum a belvárosi kerékpárút mentén található, így kellemes kiegészítő program lehet családi kerékpározással egybekötve.

A történelmi postahivatal
Egerben már 1550. december 19. óta van posta. A korai dátum a törökök jelenlétének tulajdonítható, hiszen így tudtak kommunikálni Pozsonnyal, Magyarország akkori fővárosával. Az egri postaállomással valósult meg anno az ország harmadik rendszeres postajárata, így a település valóban élen járt korábban is a távközlésben. Itt működik Eger 1-es számú postahivatala. Ez a legnagyobb posta a településen.

Termálfürdő
Az Egri Termálfürdő három bejárattal, közel 5 hektáros területtel, 13 medencével és páratlan élménnyel az ország egyik legnépszerűbb fürdője. A létesítményhez egy hatalmas parkos terület is tartozik egy több mint 250 éves platánfával, amely Európa-hírű. Gondtalanul lehet itt hűsölni, a gyerekek fára mászhatnak és az éppen falatozni vágyók szintén a platánt keresik, továbbá itt található a strandi pillanatok elengedhetetlen gasztro eleme: a lángos, főtt kukorica, sült hekk, valamint a palacsinta.

A fürdő másik különlegessége a gyógyvíz: érdemes felkeresni az 1-es számú medencét, melyet saját forrás táplál! A víz megnyugtatóan hűvös, gyengéd és lágy, az egriek nagyon kedvelik. A termálfürdő déli részében úszómedence, gyermekmedence és csúszdamedence közül választhatjuk a nekünk megfelelőt, sőt, felfedezhetünk itt fürdőházat és félig fedett élménymedencét, ha rossz időben érkeznénk. És ez még nem minden! A strandról közvetlenül megközelíthető a Török fürdő, ami szintén remek kikapcsolódást nyújt egész évben!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)