Sztárcsinálók 2020 - ne játssz a hatalommal!

„Hátam mögött a történelem,
sok dicsőség és tengernyi szenny.
Egy vad részletét ma úgy játsszuk(játszottuk) el,
ahogy történt, éppoly dicstelen.”
Angler Balázs, mint Juvenalis keretbe foglalja egy naiv és őrült császár tündöklését és bukását. Cseh Dávid Péter mint Néró zseniális! A Sztárcsinálók ma talán aktuálisabb, mint egykor.

A Sztárcsinálók az első magyar rockopera, Várkonyi Mátyás zenéjével és Miklós Tibor szövegeivel. Ősbemutatója a Győri Sportcsarnokban, 1981. augusztus 6-án volt. Amely hatalmas sikert aratott, leginkább Szolnoki Tibor Nero-alakítását dicsérte a szakma.

Alig 40 évvel később különleges és egyben megosztó darab született, Szente Vajk kiváló rendezésében és - a főszerepek tekintetében, - hármas szereposztásban. Mi Cseh Dávid Péter főszereplésével láttuk a nem mindennapi rockoperát. Aki remekül adta vissza a kezdetben ártatlan és naiv majd a későbbiekben gonosz és őrült Néró karakterét. Mellette a mesélő Juvenalist megformáló Angler Balázs tovább fokozta ezt a kettősséget. Interaktív belépője zseniális, a néző egyből felfogta, hogy bizony itt már a darab szereplője. Tulajdonképpen Agrippina (kecskés Tímea) és Seneca (Egyházi Géza) a sztárcsinálók, az útban lévők eltakarítói, a következő felkenői, majd megbuktatói. Úgy gondolják, az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat, miután a csak tivornyáknak élő Claudiust eltávolították. A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban durván felülírja Seneca és Agrippina terveit.

Néró tehát a semmiből jut hatalomra, vagy mai nyelven szólva: bekerül a Roman's Got Talentbe. Narrátorunk ugyan megemlíti, hogy "minek bunda ebben a melegben..."ez egy igen erős párhuzam a mindenkori politikai hatalom bemutatására. Néró tehetségtelen, de aki ezt megkérdőjelezi, halál fia. A tehetségkutatót megbundázva ő lesz a császár és a világ ura....vagy mégsem?
Vajon minden jóra fordul egyszer? Fontos-e és kell-e a változás?
Seneca sajnos túl későn jön rá, hogy akit / amit alkotott az ellene fordul és szó szerint mindent feléget és eltöröl, ami neki nem kedves....

A Sztárcsinálók sosem volt még ennyire aktuális, hiszen minden kornak megvan a maga tanulsága. Egy biztos, csak olyan embert emeljünk hatalomra, akiről tudjuk, hogy megbízható és nem fordul ellenünk!

Bővebb infó és jegyvásárlás: https://sztarcsinalokrockopera.hu/

Bemutatja: 
PS Produkció
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)