Sorsfordító évtizedek a gödöllői kastély életében

A Gizella-szárny emeleti teremsorában nyílt új állandó kiállítás, amely a kastély elmúlt több mint 100 évének legfontosabb történéseit mutatja be, középpontjában az épület 20. századi történetének sorsfordító évtizedeivel.

A közelmúltban felújított épületszárny emeleti teremsorában nyíló új állandó tárlaton megelevenednek a királyi pár, Ferenc József és Erzsébet gyermekeinek, Rudolfnak, Gizellának és Mária Valériának Gödöllőn töltött napjai, felidézi az utolsó magyar király, IV. Károly, valamint a Horthy család itt-tartózkodását, de bemutatja a Tanácsköztársaság katonai főparancsnoki szobáját, és a kastély falai között társbérletben működött szociális otthon és szovjet katonai bázis időszakát is.

A tárlaton helyet kapott az 1980-as években kezdődött, ma is folyó helyreállítási-állagmegóvási folyamat és a magyar európai uniós elnökség gödöllői helyszínének bemutatása is. A Gizella-szárny emeleti folyosóját a Habsburg család tagjait - Mária Teréziától Ferenc Józsefig - ábrázoló képgaléria díszíti, melynek különlegessége, hogy a képeken nemcsak e korszak uralkodói, hanem a nagy tiszteletnek örvendő "nádori ág" tagjai és családtagjaik is láthatóak. A kiállítást Dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

Bővebb információ: www.kiralyikastely.hu

Fotó: Tóth Péter

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)