Riga Motormúzeum – autócsodák a „retro” jegyében

A Riga Motormúzeum Lettországban a világ egyik legnagyobb autómúzeuma, és az egyik legjobb látnivaló a Balti-országokban. A létesítmény több mint 100 autóval rendelkezik a szovjet korszak autóival, amelyek valószínűleg a legérdekesebbek a látogatók számára. Megcsodálhattuk Sztálin vagy Leonid Brežnev járgányait is. Az épület homlokzata pedig egy Rolls-Royce hűtőrácsára emlékeztet, amely 1989-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt és 2016-ban fel is újították. Kötelező látnivaló Rigai városnézéssel egybekötve!

A Riga Motor Museum gyűjteménye három emeleten tekinthető meg és 12 témakörre osztva csodálhatjuk meg egy letűnt korszak autóit, illetve motorkerékpárjait:

A hosszú út az autóhoz – egy rövid, de érdekes bevezetés a szállítás történetéhez.
Az autóipar eredete – az autó kezdeti évei és a magyar meglepő szerepe.
Az 1920-as évek a Lett Köztársaság első évtizedének szépségeivel.
Az 1930-as évek német luxusautói
A Kreml Gyűjtemény – nagy szovjet autók
A szovjet autóipar
A híres Auto Union csodálatos példányával, valamint néhány ritka szovjet korú versenyzővel rendelkező Motorsport.
Cult Cars - a 20. század második felétől a legnépszerűbb és ikonikusabb autók
Ősi műhely és a két világháború közötti Lettországban gyártott rádió gyűjteménye
Gépkocsik, motorkerékpárok és kerékpárok gyártása Lettországban
Teherautók és speciális célú járművek (főleg a szovjet korszakból)

A múzeum valamennyi bemutatója, illetve leírása lett, angol és orosz nyelven is olvasható. Még azok is, akik nem különösebben érdeklődnek az autók iránt, könnyen élvezhetik a bő két órát, amit a múzeum nyújt.

Szovjet BMW 1930-as években
A Riga Motor Múzeumnak számos kiváló autója van az 1920-as és 1930-as években, köztük számos, a németek által a Szovjetunió által Lettország újbóli megszállását követően hagyott luxusautó. Valószínűleg a legérdekesebb autó az 1930-as években készült BMW 326-as modell, amelyet több mint négy évtizedes használat során módosítottak és lemásolták a Szovjetunióban. Ez a szovjet BMW látható az eredeti BMW 326 mellett, hogy megmutassa az eltéréseket. A videó néhány részletben elmagyarázza, milyen szovjet komponenseket adtak hozzá, hogy az autót „életben” tartsák.

A magyar előkelők leginkább a német autókat kedvelték a két világháború közötti időszakban, de a köztársasági elnök és Ulmanis Kārlis miniszterelnök hivatalos autója 1930-as Cadillac Fleetwood volt.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy pár percre vissza”térhetünk” a múltba és egy szuper autóban – leginkább állva – integethetünk a klasszikus szovjet-felvonuláson. Ha pedig meg akarjuk osztani élményünket másokkal is, egyszerűen megadjuk e-mail címünket és kiválasszuk a nekünk tetsző képeket a múzeum pedig pár perc után küldi is a fotót.

A múzeum és tárlata páratlan, de ha nem autóval érkezünk, akkor 30-40 perc az út helyi busszal.

Cikkünk a Rigas Motormuzejs támogatásával készült. Képeink szerzői jogvédelem alatt állnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)