Retro Élményközpont – utazzunk vissza az időben

Mondhatnák úgy is: vissza a szocializmus hőskorába! Angol, német és orosz nyelvű dokumentációval a magyarul nem beszélők is élvezhetik a különleges tárlatot. Belépve erre a háromszintes, látványos kiállításra Budapest belvárosában, úgy érezzük, mintha az 1970-es vagy 1980-as évek Magyarországának világába csöppentünk volna. Órákig játszanánk a gombokkal, autóval vezetnénk vagy telefonálnánk, és közben megértjük, hogyan éltek a helyiek több mint 30-40 évvel ezelőtt.

Az élményeket a Retro Bisztro kínálata is fokozza (pl: Retro hot-dog, sült debreceni, lepények és a legendás Bambi vagy Márka üdítők.

Egy hely, ahol megelevenedik a Szomszédok című teleregény világa

Érdekességek:

- A munkanélküliség fogalma nem létezett (illegális volt).
- 3000 forint volt a havi kereset.
- Minden 10 emberből csak 1 rendelkezett saját telefonnal (sokan a szomszédjukhoz jártak át telefonálni), ugyanis saját készülékre majd’ 10 évet kellett várni.
- A pornográfia és a fénymásoló illegális volt.
- A forint a szovjet blokkon kívül „puha” valuta volt, és értéktelen.
- A nyugati „valuta” tiltott dolog volt.
- A televízióban a tévébemondók voltak a „sztárok”.
- A Szeszélyes évszakok és a Delta tudományos műsort igazán kedvelték: Antal Imre és Kudlik Júlia sztárokká váltak.
- A gyerekek imádták a TV-macit.

A ’80-as évek végén, a rendszerváltás idején született magyarok még átélhették a kommunizmust. Üljünk be mi is a Ladába, és utazzunk vissza a szocialista Magyarországra a Budapest Retro Múzeumban. A Lada mellett egy korabeli rendőrautóba is beülhetünk (itt vezethetünk a korabeli lakótelepen) A lefekvés előtti tévémaci, a Turbó rágógumi és az elmaradhatatlan piros-fehér konyhabútor minden magyar gyerekkor jellemzője volt, mindezek hangulatát most újra átélhetjük ebben az interaktív létesítményben. Aki csak a Szomszédok-ból ismeri a korabeli lakótelepek különleges világát (a galéria tanúsága szerint Vágási Feri »Nemcsák Károly« is tiszteletét tette), most pár órára megnézheti, sőt megtapasztalhatja, hogyan kezdődött minden.
Nyitogathatjuk a panelházaknak álcázott „szekrényeket”, melyek ajtaja mögött egy-két korabeli dolog rejtőzik, így ha valaki mellettünk felkiált, mert talált valami régi ereklyét, az nem a véletlennek köszönhető. Az pedig valódi különlegesség, hogy annak idején alig 4 forintba került egy máglyarakás.

Minden megfogható, tapintható és átélhető

Elidőzhetünk a Ferihegy-táblánál, és belegondolhatunk, mennyire népszerű volt a MALÉV-vel utazni annak idején. Apropó, utazás! Az alagsorban megnézhetjük, hogy Farkas Bertalan, az űrhajóslegenda, miket vitt fel az orosz Szojuz 36 (1980. május 26-án) fedélzetére.

Hazugság lenne azt állítani, hogy a 80-as években nem volt jó élni. Nyilván voltak nehézségek, de minden korszaknak megvolt a maga különlegessége. Igaz, nem volt mindegy az sem, milyen társadalmi osztályhoz tartozott valaki.
Bizonyára sokan emlékszünk a vörös csillagos címerekre vagy a szocialista szobrokra, ezek melyek egy letűnt korszak emlékei, és a Budaörsi Memento Parkban bárki megnézhet őket – így mégsem tűntek el végleg.
A Csinibaba (ebből egy filmkockát érdemes megvásárolni az ajándékboltban) és a Tanú c. filmek talán néhány a legjobb kordokumentumok közül – mindkettő hatalmas szereposztással és szerethető karakterekkel.
Hiba lenne azt mondani, illetve akként általánosítani, hogy régen minden szörnyű volt, vagy hogy most már minden jobb, és mindenki boldogabb.

Ha tehetjük, próbáljunk ki mindent, és éljük át az élményt! A hét minden napján 10 és 20 óra között van erre lehetőségünk. Vegyük számításba, hogy nagyjából 1-2 óra kell a tárlat bejárásához, főleg ha pár izgalmas szelfit vagy csoportképet is szeretnénk lőni.

A nyitvatartási időn kívül továbbá részt vehetünk exkluzív, pezsgőzéssel egybekötött, tematikus tárlatvezetésen is, meghívott vendéggel kiegészülve (pl. gyakori a tárlatvezetés, beszélgetés „Kovi” Kovács István pornórendezővel).

Bővebb infó és jegyvásárlás: https://bpretro.com/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)