AC/DC Power Up Tour 2024

Sokszor dobálózunk a „legendás” jelzővel, esetenként túlzóan és meggondolatlanul, most tényleg nem lehet mást mondani: legendás banda járja Európát. Május 17-étől augusztus 17-éig bezárólag, sajnos Magyarországot nem érintve az AC/DC, több helyen 2 koncertet is ad. Majd 10 éve annak, hogy az ausztrál banda világkörüli turnéra indult, így nem csoda, ha a rajongók szinte pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. Elképesztő az érdeklődés, azonban valljuk be, egy olyan banda esetében, amelynek több ikonikus számát is játssza a rádió szerte a világon és amely milliókat terel a rock útjára, ez nem túl meglepő.

Mi az első müncheni koncertre, június 9-ére voltunk hivatalosak. 66000 ember zsúfolódott össze az Olympia stadionban, amely a legnagyobb zenekaroknak szokott otthont adni Münchenben. A buli Késő este kezdődött, a The Pretty Reckless melegítette be a közönséget. Az amerikai banda alatt szállingóztak a nézők a stadionba, azonban érdemes volt időben megérkezni, Taylor Momsenék rendesen odatették magukat. A színésznőből lett rocksztár többször is hangsúlyozta már a turné kezdete előtt, mennyit jelent számukra, hogy a részesei lehetnek és bizonyították, hogy nem véletlenül kérték fel őket. Sajnos már náluk is hallani lehetett, hogy a hangosítás - a turné során nem először - nincs mindig a helyzet magaslatán, és ez bizony a későbbiekben is néha zavaró volt, sokszor nagyon nehéz, vagy épp lehetetlen volt hallani az éneket.

Kisebb szünet után egy pörgős videó alatt megérkezett a várva várt AC/DC a színpadra. A fotós „árokban” állva készíteni képeket, miközben a legközelebb állva Brian Johnsonhoz olyan volt, mintha nekem énekelte volna a Back in Blacket, egyszerűen frenetikus, megbabonázó élmény! Évek óta komoly problémákat okozott Johnson hallásproblémája, sokáig az is kérdéses volt, hogy vajon felléphet-e még valaha? Nos, a nehézségek ellenére is olyan energia és akarás áradt belőle az egész koncert alatt, hogy egy pillanat alatt felöltötte a közönséget. Ez egyébként a banda többi tagjára is igaz volt, látszott mindenkin, hogy pont ott akarnak lenni, ahol vannak és csak játszani szeretnének. Na és hogy! A szeszélyes időjárás inkább hozzátett a koncertélményhez, mintsem elvett volna. Az esőben, egyszál rövidgatyában szólózó, csuromvizesen is eszméletlenül zúzó Angus Young látványa, ahogy a színpad végén nyúzza a húrokat és ikonikus mozgásával, földön fetrengésével tüzeli a közönséget, örökre beleivódott mindenki emlékezetébe.

Sok együttes örülhetne, ha legalább egy-két száma sláger lenne, az AC/DC esetében azonban voltaképp az egész line-up klasszikusokból állt. A közönség végig énekelte kedvenceit, senkinek sem szegte kedvét a néha-néha újra rákezdő eső. Bár nem hiszem, hogy bárkinek kedvét tudta volna venni, ha bőrig ázik, hiszen élőben hallani a Thunderstruck-ot, Highway to Hell-t, vagy az óriási harang színpadra való leereszkedése után a Hells Bells-t kárpótol mindenért és eufóriát okoz.

A néhány zavaró apróság ellenére is eszméletlenül nagy buli volt az AC/DC első müncheni koncertje és biztos vagyok benne, hogy aki ott volt, csak erre tud gondolni: Minél előbb, újra!

Szöveg és kép: Sinkó Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)