Vérrel szemben – (majdnem) kémregény valóságos alapokon

A titkosszolgálati múlttal rendelkező Peter Schmalz hírszerzési és történelmi kiindulópontokra helyezett krimijében lélegzetelállítóan kapcsolódik egybe fikció és valóság, miközben a hidegháborús időszak számos meghatározó összecsapása és alakja életre kel: a közel-keleti harcoktól a csecsen háborút kísérő terrorcselekményekig; Hitler kedvenc kommandósától, Otto Skorzenytől egészen a Carlos, a Sakál néven elhíresült szélsőbaloldali merénylőig lehetünk tanúi az eseményeknek.

A szerző regénye évek óta a fiókban várta, hogy a történet lapokon is megelevenedjen.

A regény cselekménye 1941 decemberében az SS halálbrigádjával indít, ahol az Einsatzgruppe egy kis orosz falu lemészárlása után elhurcol és „megment” egy túlélő kisfiút, akinek „árja külseje” van. A gyereket Berlinbe deportálják, ahol német nevelőszülőkhöz kerül, míg húgát egy partizán menti meg. Több mint húsz évvel később, Nyugat és Kelet geopolitikai csatározásai közepette találkoznak ismét a testvérek, immár az ellenkező oldalon, és semmit sem tudnak arról, hogy rokonok: Wolf a CIA, Alina pedig a KGB ügynökeként kapja a megbízatást, hogy likvidálják az Einsatzgruppe egykori ezredesét.

A két testvér a KGB és a CIA munkatársaiként számtalanszor kerül személyesen is szembe egymással anélkül, hogy tudnák, milyen kötelék fűzi őket össze. Kontinenseken át keresik egymást, miközben ott motoszkál a fejükben, mi van, ha már nem is él a keresett báty/húg. A történelem folyik, ők pedig küzdenek, családot alapítanak, és nem felejtenek, élik a mindennapjaikat, szerelmesek, kiábrándulnak, hűségesek, és minden mégis olyan egyszerűnek tűnik… vagy mégsem?

Az egyes jelenetekhez a színes hátteret megtörtént események láncolata, valóban élt, ismert és kevésbé ismert személyek adják. Sok esetben saját tapasztalatból merített a szerző az egyes epizódoknál. Vele is megtörtént eseményeket is feldolgozott. Lesznek olyanok, akik magukra ismernek, mivel néhány tipikus elszólás, egyedi szóhasználat valós személyekre vonatkozik.
A Vérrel Szemben a világháború zűrzavarából indul, így a téma miatt az egykor náci személyiségek hangsúlyosan felbukkannak, majd ahogy távolodunk 1945-től, ezek a személyek egyre jobban beleolvadnak az új társadalmi rendbe. Új életükkel tökéletesen alkalmazkodnak a háború utáni világhoz, sőt adott esetben sikereket elérő, megbecsült közszereplőkké válnak. Így kap szerepet Hitler egykori kedvenc kommandósa, a jól menő üzletemberré avanzsált Otto Skorzeny, SS Obersturmbannführer. Vagy éppen Wernher von Braun, SS Sturmbannführer mérnök, aki a Londont is elérő V–2 rakéták kifejlesztésében játszott kulcsszerepet, majd két évtizeddel később már az USA-ban, a Kennedy elnök által elindított Apollo-program megálmodója, a holdra szállás egyik előkészítője.

Ha úgy nézzük, a könyvben nagyon jól megfér egymás mellett a valóság és a fikció. Ettől izgalmas az egész sztori!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)