Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Charlie kívülről szemléli a világot, s hagyja, hogy megtörténjenek vele a dolgok. Senkit nem akar megbántani, botladozik az életben, így aztán kissé zűrös minden körülötte. A szülei féltik, testvérei hol elviselik, hol dühösek rá. Főhősünk sokszor magányos...Stephen Chbosky a negyvenes évei elején jár, írónak, forgatókönyvírónak és filmrendezônek vallja magát. Az Egy különc srác feljegyzései az első regénye, melyből az író saját rendezésében(és a saját forgatókönyvével) film is készült, amelyet nálunk még nem mutattak be a mozik.

A könyv titka talán az lehet, hogy Charlie nagyon is valóságos problémákkal szembesíti az olvasókat, s arra készteti őket, hogy a regény olvasásakor választ adjanak kényes kérdésekre is. Mint például arra, vajon a homoszexuális hős lesz számukra ellenszenves (pusztán a szexuális irányultsága miatt?), vagy inkább a szerelmének apja, aki keményen megveri a fiát, mikor rajtakapja, hogy férfival szeretkezik. Megengedhető-e a családon belül bármiféle erőszak, illetve mi várható el nehéz helyzetekben az olyan férfitól, aki szerint elfogadható udvarlási forma a szerelmének szájon vágása. A regény nyíltan ír füvezésről és LSD-ről, a bulik szexuális keszekuszaságáról, partnerváltásokról, abortuszról, meleg-találkahelyekről, s persze arról, hogyan beszél egy jó fej apa a fiával arról a napról, amikor majd jó lesz gumival felszerelkezve érkeznie a buliba.

Attól is szerethetô a könyv, hogy néhány mellékszereplőtől eltekintve a regényalakok nagyon is rokonszenvesek. Ilyen a gyerekeiért aggódó és ôket mindenben támogató anya, de a saját sebeitől megválni képes apa is, aki miatt hitelessé tud válni Charlie-nak a mű végén leírt néhány sora. „És ha azt nem is választhatjuk meg, hogy honnan jövünk, azt eldönthetjük, hogy hová tartunk. Szabadon cselekedhetünk.És megpróbálhatjuk rendezni az életünket.” De rokonszenves az összes közeli barát, a barátok távolabbi barátai. Ahogy a tanár is, aki észreveszi, mi rejlik Charlie-ban, és sok mindenre tanítja.

Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnotté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit. A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelezo olvasmány az amerikai középiskolákban.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 szavazat)