A nyugdíjas professzor és az árva fiú különös találkozása

Magyar cím: 
A rokon
Írta: 
Emma Donoghue

A szerző fiktív regénynek története egészen a második világháborúig kalauzolja olvasóját. Noah Selvaggio nyugdíjas vegyészprofesszor magányosan éldegél New Yorkban. Szülővárosába, Nizzába készül, hogy megünnepelje nyolcvanadik születésnapját. Hamarosan egy különös telefonhívást kap a gyámügytől...később az események különös fordulatot vesznek.

Kiderül, hogy ő a legközelebbi rokona a tizenegy éves unokaöccsének, Michaelnek. A fiú apja nemrég meghalt, az anyja börtönben ül, ha Noah nem vállalja a felügyeletét, kénytelenek nevelőintézetben elhelyezni. Noah kötelességtudatból beleegyezik, hogy magával vigye a fiút a nizzai vakációra.

Sok minden megváltozott ebben a híresen elbűvölő tengerparti Mekkában, amelyben még mindig kísértenek a náci megszállás emlékei. A különös duó, amely egyszerre szenved az időeltolódás okozta fájdalmaktól és a kulturális sokktól, hol a modern tömegkommunikáció eszközeivel, hol az idősek bölcsességével próbálja kinyomozni a múltat és megtanulni egymás nyelvét.

A regényben szereplő - fiktív - az igazi Marcel-hálózatnak 527 gyermeket sikerült megmentenie a lágerektől, a gyerekeket 1943 és 1945 között
Nizza környékén rejtették el; a hálózatnak csak két tagját kapták el, őket halálba küldték Auschwitzban. A hálózat életben maradt tagjai halálukig nem szívesen beszéltek nyilvánosan a tevékenységükről. A szerző több évet töltött Nizzában, hogy tanulmányozza a történelmi tényeket.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)