Klasszikus dallamok modern stílusban – a Fourtissimo számára a zene a lényeg, műfaji kötöttségek nélkül

A kvartett a zenén keresztül kommunikál közönségével, a stílus vagy műfaj nem fontos, a muzsika szeretete sokkal inkább. Koncertjeik népszerűek új zenei anyaguk még idén megjelenik.Leginkább a jelenről és a jövőről beszélgettünk velük.

Rengeteg lemezzel a hátatok mögött kevés rólatok az infó, ez tudatos vagy csak így alakult?
Nem volt ebben semmi tudatosság, hiszen a színpadon mindig nagyon nyíltak és közvetlenek vagyunk a közönséggel. Nem tartottuk fontosnak, hogy mindenáron a bulvármédia figyelmét magunkra irányítsuk. Ha valaki ellátogat a közösségi oldalunkra, rengeteg személyes információt talál az együttes tagjairól.

Legfrissebb zenei anyagotok az Éljen a Magyar! miért pont ezt a címet választottátok?
A legegyszerűbb magyarázat, hogy a címet ifj. Johann Strauss gyorspolkája ihlette, amit az albumra elsőként dolgoztunk fel. Gyerekkorunk óta kísérnek bennünket ezek a dallamok, hiszen az édesapánk által a mai napig vezetett fúvószenekarban tettük meg a kamarazenélés első lépéseit. A hagyományosan minden évben megrendezett újévi koncerteken ez a darab is állandó műsorszám volt. Másodsorban ezzel a - manapság akár provokatívnak nevezhető - címmel azon hitvallásunkat juttatjuk kifejezésre, miszerint semmilyen aktuális világnézet, politikai irányzat sem sajátíthatja ki egy nemzet értékeit és a nemzeti büszkeség érzését. Bárki, aki Magyarországon születik, és magyarnak vallja magát, vallástól, bőrszíntől, politikai nézettől függetlenül, lehessen büszke, és adhasson hangot magyarságának anélkül, hogy emiatt bármelyik oldal is megbélyegezné. A kedvenc idézetünk, ami a legszebben kifejezi ezt a mondanivalót, Szabó István, a Napfény íze c. filmjében hangzik el, Sonnenschein Vali szájából:
“Büszke akarok lenni az anyanyelvemre, és az ablakon kinézve azt az országot akarom látni, amit ismerek és szeretek. Akár a vadvirág, ott akarok nyílni, ahová tartozom.”

A kislemez dalai a szokásos crossover stílusjegyeit tükrözik vagy új zenei stílusról beszélhetünk? A laikus számára, hogyan mutatnátok be a zenei stílust?
A crossover szerintünk nem igazán stílus, hanem azon zenei műfajok, ill. zenekarok stílusainak gyűjtőneve, akik tipikusan a műfajok közti keveredéseket juttatják kifejezésre. Ez a “stílus” rendkívül új, mindössze néhány évtizedre tekinthet vissza, ezért nem hisszük, hogy bármely esetben is tipikus jellemzőkről beszélhetünk. A közönség számára nem azt hangsúlyoznánk, hogy milyen újításokat alkalmaztunk a klasszikus zenei daraboknál, hanem a zenét, és a zeneszerzőt szeretnénk előtérbe helyezni. Missziónk igazából akkor teljesedik ki, ha az általunk feldolgozott örökbecsű művek eljutnak az emberekhez, és ennek hatására valaki egy szimfonikus zenekartól is végighallgatja a Magyar Rapszódiát, vagy nem kapcsol el egy komolyzenei csatornáról, ha ott felcsendül Mozart Requiem-je..Akik ismerik már ezeket a zenéket, egy teljesen új, egyéni elgondolással találják szemben magukat, úgymond egy parafrázisával az eredeti műveknek. Az külön öröm számunkra, amikor egy kisgyerek a mi zenénk hatására kezd el rézfúvós hangszereken játszani; erre már nem egy példa volt az együttes 18 éves történetében.

Országszerte vannak fellépések, mennyire nehéz ezeket megoldani a kulturális válság közepette, illetve a támogatás hiányában?
Nehéz. Az arányok teljesen felborultak, ezért manapság sokkal többet kell azzal foglalkoznunk, hogy eljussunk a kulturális rendezvényekre, koncertekre. A közönség szeretete, és az, hogy egyre komolyabb igény mutatkozik az általunk nyújtott zenei világra, mindenért kárpótol.

A következő hónapokban hol hallhatunk benneteket és milyen újdonsággal léptek a közönség elé?
A legújabb project-ünk, az “Éljen a Magyar - 1001 koncert Magyarországról” turné keretében a két legközelebbi koncert:
Vác - febr. 17.
Hatvan - febr. 25.
A koncertek sok meglepetést tartogatnak a közönségnek, ebből csak egyet emelnék ki. A Fourtissimo négy alapító tagja mellé - úgy is mondhatjuk - felcseperedett az ötödik testvér, Kata, aki énekhangjával kápráztatja el a nagyérdeműt.

Egy család vagytok és testvérek, kinek mi a szerepe a zenekarban? Ki hozza meg a döntéseket pl. egy koncert kapcsán?
Alkotmányos demokráciaként működünk:) A közönség által ránk ruházott hatalomnál fogva, minden döntést közösen, úgymond szavazással hozunk meg, a ZENE és az igényes szórakoztatás jegyében.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 szavazat)