Vissza a múltba – séta az egri várban

A történelmi borvidéken fekvő város egyik kiemelkedő látnivalója a híres egri vár. Az óvárosból alig pár perc séta alatt elérhető és az állandó kiállításokat leszámítva kutyabarát a helyszín. Ottjártunkkor még tartott a felújítás, amelynek végeztével szinte eredeti pompájával várja majd látogatóit a közkedvelt épület. 1552-ben a védők Dobó István vezetésével sikeresen szálltak szembe a törökök túlerőben lévő seregével. A nem mindennapi eseményt a kor jeles énekmondója, Tinódi (Lantos) Sebestyén versben mondta el, és később Európa-szerte híre ment a hősies helytállásnak.

Történelmi gyorstalpaló

A harcok után elkezdték helyreállítani a várat, amely munkálatok mind a mai napig tartanak. Sajnos 1596-ban a török szultán serege lerohanta az egri várat. Az ostromban a bástyák súlyos károkat szenvedtek, amelyeket a törököknek csak évtizedekkel később sikerült helyreállítani. Az egri vár az „egri(nek)” nevezett vilajet központjává vált, erről tanúskodik az óvárosi minaret is. A keresztény csapatok végül 1687-ben kiűzték a törököket. A ma látható vár legnagyobb részét az 1960-as években rekonstruálták, majd egy újabb helyreállítási hullám zajlott a 80-as években, a jelenleg is zajló rekonstrukciós hullám 2010-es években indult meg. Mindegyik helyreállítást, több évnyi ásatási munka előzte meg. A vársétánk alkalmával ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen lehetett az eredeti erőd. A tárlatvezetéssel pedig gyarapíthattuk a történelmi ismereteinket, a vezetések a gótikus Püspöki Palota földszintjén található Hősök termében kezdődnek és az Információs Pontnál van a gyülekező.

Megtudhattuk többek közt azt, hogy 1965-ben helyezték el itt Dobó István vörös márvány síremlékének fedőlapját, mely a páncélba öltöztetett hős várkapitányt szemlélteti. A síremléket két oldalról hat nagyméretű szobor fogja körbe, melyek az 1552-es várvédelem szereplőit formálják meg: végvári katonákat, tiszteket, kovácsot és a híres egri nőket. A terem falán annak a személynek a neve olvasható, akik az támadás ideje alatt a várban voltak, és a nevük fennmaradt az utókor számára.

Látványos fegyverbemutató

A tárlatvezetés mellett szinte kötelező program a korabeli ruhát viselő vitézek fegyverbemutatója (lásd képünkön!), két magyar vitézt formáltak meg a szereplők. Elmagyarázták és bemutatták, hogy mi a különbség a kard és a szablya között, milyen kézi fegyverekkel mentek a csatába és hogyan harcoltak egymással. Az interaktív múltidézés végén egy puskát is elsütöttek a gyermekek legnagyobb örömére.

Mindezek mellett számos más program is elfeledteti velünk, hogy Eger vára még nem teljesen kész, és kicsit visszarepítenek minket a dicső múltba.

A belépőjegy tartalmazza a 6 különböző kiállítás, valamint a Gárdonyi Géza emlékmúzeum megtekintését is, egész napos programot biztosítva a család minden tagja számára. A legkisebbeket hétvégenként játszóház is várja.

Egri Csillagok panoptikum

A népszerű és monumentális filmről elnevezett Panoptikumban - melyet a déli fal előtti fegyvertárban térítés ellenében tekinthetünk meg - Gárdonyi Géza Egri csillagok közkedvelt regényének viaszból készült alakjait láthatjuk élethű nagyságban. Ahogy belépünk egy műhelyében dolgozó kováccsal találkozhatunk, majd tovább sétálva Szulejmán szultán sátrát láthatjuk, ezután Gárdonyi Géza viaszmása mellett haladunk el. Megcsodálhatjuk még Cecey Évát, Dobó Istvánt és Jumurdzsákot (amely figura hasonlóan félelmetes, mint a filmben), illetve az egyik oldalfalnál Tinódi Lantos Sebestyén néz le ránk.

Bővebb infó itt: www.egrivar.hu/c/belepojegy-arak

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)