Színházi forgatag és sokszínűség a Sziget fesztiválon

Képzeljük el, hogy sétálunk a Szigeten, ahol a zene varázslatos dallamai mellett az Utcaszínház és a Vándor Vurstli is otthont talál. Egyedi szórakozást ígérő sátrak, ahol a művészet és a színház összetalálkozik a szabadság és a kreativitás szigetén. Ez a hely nemcsak egy szórakozási lehetőség, hanem egy kalandra hívó kapu az új élmények és a meglepetések birodalmába.

Vándor Vurstli

A Sziget fesztiválon a Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli, egy csodás időutazásra invitálja a látogatókat egy hagyományos vidámpark világába. Ez a magyar vásári szórakoztatás és a városligeti vurstli hagyományainak hű őrzője, hosszú évek óta a Sziget egyik legkedveltebb és legvidámabb programhelyszíne. Naponta 13:00 és 21:00 között változatlan jókedv és varázslatos hangulat várja a vendégeket számos játékkal és szórakozási lehetőséggel, mint célbadó játékok, horgászatok, vadászatok, jövendőmondás vagy éppen a Magyar Zsonglőr Egyesület eszközkölcsönzője. A spanyol Tombs Creatius Xics del Xurrac játékparkja izgalmas kihívásokat kínál, melyek egyaránt tornáztatják az elmét és szórakoztatják a résztvevőket. És ne felejtsük, visszatér a fesztiválozók nagy kedvence, Németország legkisebb óriáskereke is. Az Osadia társulata csodálatos hajshow-val kápráztatja el a közönséget, míg a Di Filippo Marionette olasz-ausztrál társulat saját készítésű bábjaival versekkel és viccekkel tűzdelt előadása szívet melengető élményt nyújt. A hazai színekben is feltűnik Nizsai Dániel a bábművészek között.

A Diary of a Magician előadás egy tajvani bűvész világába kalauzolja a nézőket, egy varázslatos performansz során repítve át őket a távoli tájakon és a kínai költészet verseiben. Drew Colby, az Egyesült Királyságból érkező kézi árnyjáték művésze pedig keze által teremt csodálatos árnyékokat, egyben komédiával, szépséggel és csodával ajándékozva meg a fesztivál minden napján.

Sétaló Utcaszínházak

A Sétáló Utcaszínházak olyan mozgó előadások, melyek az utcát közösségi térként formálják át. Idén kilenc különleges produkció csalogatja elő a nevetést, a gondolatokat vagy éppen a szívet melengető érzéseket a szigetlakókból, akik sosem tudhatják, hogy melyik sarkon bukkan majd fel egy-egy meglepetés, vagy milyen különleges előadás fogja elvarázsolni őket.

El lehet képzelni, milyen élmény az, amikor egy big band zenészei mellettünk sétálnak, és a legnagyobb slágerek csendülnek fel karnyújtásnyira tőlünk. A hazai Brass On The Road együttes pont ilyen varázslatos hangulatot teremt, megszólaltatva a szigetlakók szívéhez vezető dallamokat. Napközben pedig a magyar Óriásbuborék Show csapata kápráztatja el a látogatókat, akik szappanbuborékaikkal próbálják lenyűgözni a fesztivál közönségét. Ha pedig valaki kedvet kapna, hogy maga is elsajátítsa a buborékkészítés fortélyait, csatlakozhat a művészekhez és részt vehet a varázslatos buborékalkotásban.

Élőszobor kiállítás - Rövid zenetörténet

A Sziget mozdulatlanságának mesterei idén is új formában elevenednek meg. Az élő kiállítás fő témája idén a zenetörténet lesz, így a performanszok egy-egy különleges személyiséget vagy zenei mérföldkövet elevenítenek meg. Naponta tizenkét előadás lesz látható, délután 16:30-tól 18:00-ig és este 18:30-tól 20:00-ig a Cirque du Sziget felé vezető úton. Ahogyan az előző években is, a résztvevő művészek nemzetközi palettát alkotnak. A művészi koncepció és megvalósítás során együtt dolgoznak a portugál Staticman Living Statues Masters nevű elismert csapattal, vezetőjükkel, Antonio Santos-szal. Santos kilenc éven keresztül tartotta a mozdulatlanság Guinness világrekordját, és összesen öt másik világrekordot is felállított az élőszobrászat területén.

Szecessziós Detox az Iparművészeti Múzeummal

Magyarország múzeumi kínálatában egyedülálló módon az Iparművészeti Múzeum különleges programhelyszínt kínál a 2024-es Sziget látogatóinak. A Szecessziós Detox minden nap 13:00 és 20:00 óra között várja azokat, akik egy kis nyugalmat és inspirációt keresnek az éjszakai pörgés után. Századfordulós alakok és történetek között kapcsolódhatnak ki, hogy feltöltődve készüljenek a következő estére. A múzeumpedagógiai csapat workshopja mindig nagy népszerűségnek örvend, ahol a Dresszkód kiállítások vászontáskáira varázsolnak szecessziós és art deco motívumokat. Az ITALművészeti minikiállítás évszázadok szomjas történeteit eleveníti fel: poharak, korsók, kancsók és likőrös szettek különleges világában mindenki megtalálja a kedvencét a gyűjtemény szabadtéri tablótárlatán.

A szecessziós műtárgyak napozószékeiből nappali pihenőhely jön létre, ahol frissítőkendővel és friss gyümölccsel várják a látogatókat. Ezen a helyszínen Miss Wendy Wellcare szanatóriuma is rendelkezésre áll délutánonként, századfordulós praktikákkal segítve az eltűntetni a fesztiválozás testi és lelki nyomait.

Jegyek: https://szigetfestival.com/hu/jegyek/list/

Fotó: Sziget Fesztivál

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)