Néhány lépésen és egy fontos hozzávalón múlik a tökéletes burger

Mindenkinek vannak olyan kedvenc ételei, amelyeket általában csak étteremben rendel, mert attól tart, hogy otthon nem sikerül elérnie a tökéletes ízélményt. Ilyen például az igazi, ízletes és szaftos, ugyanakkor ropogós hamburger is. Azonban kevesen gondolnák, hogy csak néhány megbízható tippre van szükség ahhoz, hogy otthon is étteremi minőségűvé váljon, pont olyanná, amilyennek szeretjük.

A húspogácsa

A hamburger központi hozzávalója a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban, de ha kicsit merészebbek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz százalék zsírtartalmú marhahúst - lapockát vagy hátszínt - választunk. Ha mi magunk készítjük el, a fűszerezéskor a legfontosabbak a só, a zúzott fokhagyma, a bors, illetve ízlés szerint őrölt kömény, esetleg paprika. Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá, ám ha vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzünk, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb íze van. A húspogácsák formázásánál ügyelj rá, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, sóval pedig csak közvetlen sütés előtt szórjuk meg, így kerülhetjük el, hogy kiszáradjon a hús. Jót tesz, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe tesszük a korongokat, hogy összeérjenek az ízek.

A zsemle

Itt már csak a sütés-főzésben gyakorlottabbnak ajánljuk, hogy próbálják házilag elkészíteni a hamburgerzsemléjüket. Szerencsére a boltokban a bucikat illetően is elég széles a választék, könnyű az ízlésünknek megfelelőt választani. A ketté vágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a pékárut, ami ront az élvezeti értékén, ezért tanácsoljuk, hogy mielőtt összeállítanánk a hamburgerünket, pirítsuk meg az elfelezett buci mindkét felét.

A feltétek

Igaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét talán mégis az adja meg, hogy mit társítunk a húshoz. A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár, és a különböző salátakeverékek. Ha valami különlegesebb ízkombinációra vágyunk, használjunk hagymalekvárt vagy hagymacsipszet. Sajtok tekintetében a bivaly mozzarella selymes, lágy íze kellően kihangsúlyozza a hús fűszerezését. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett inkább a rukkolát tegyük a burgerbe, annak jellegzetes íze miatt, ami egy új színfoltot visz az ételbe.

Végül, a hamburger összeállításához némi ügyességre is szükségünk lesz, mivel a különböző rétegek hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó bucira először vigyük fel a szószt, majd jöjjön rá a hús, a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárjuk le, ez segít abban, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül. Természetesen ez önmagában még kevés: az elkészült hamburger közepére helyezzünk egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a burger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)