Megnyílt az ország legnagyobb Munkácsy-kiállítása Békéscsabán

Megnyílt az ország legnagyobb Munkácsy kiállítása, a Munkácsy 170 című tárlat a békéscsabai Munkács Mihály Múzeumban. A különleges sorsú és tehetségű művész a város legjelentősebb alakja, hiszen majd negyedszázadot töltött Békéscsabán, ahová ezer szállal kötődött. Innen indult és innen jutott el a párizsi szalonokig.

Bakó Zsuzsanna művészettörténész Munkácsyt a magyar és az európai festészet legnagyobb alakjának nevezte, valamint rámutatott, hogy a művész alkotásaiban sokféle stílusirányzat és személetmód egyesül. Realista képeiben a magyar paraszti sorsot ábrázolja, szalonképei a francia polgárság életét, bibliai témájú alkotásaiban saját sorsát, szenvedéseit közvetíti felénk - fogalmazott a művészettörténész.
Hozzátette: Munkácsy harminc évig alkotott, 53 éves korában hunyt el. Ez idő alatt mintegy kétezer festményt és grafikát készített, amelyekből a közönség és a szakma is keveset látott.

Rendkívül keresett festő volt, alkotásai megrendelésre készültek, így jelentős részük magánembereknél van, szerte Európában és a tengeren túli országokban - mutatott rá Bakó Zsuzsanna.

A Honfoglalók Termében a múzeum gazdag relikviagyűjteményéből láthat a közönség válogatást, valamint a kiállításon Munkácsy párizsi palotájának hangulatát idéző enteriőrrészlet is helyet kapott.

MTI

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)