Oppenheimer

A film a hidrogénbomba megalkotójáról szól, aki később ugyanúgy szigorú ellenőrzés akarta helyeztetni találmánya katonai felhasználását, mint a hirosimai bomba kifejlesztői, Szilárd Leó és Teller Ede. A film csaknem fél éves forgatás után már elkészült, de a java csak azután következik: Nolan arról ismert, hogy képes egy évig dolgozni a produkciói utómunkáin, így lesz most is.

Az Oppenheimer az egyetemi éveitől egészen addig mutatja be a tudós tevékenységét, amíg az arizonai sivatagban meg nem kezdte kísérleteit az új atombombával.

„Tudtuk, hogy a világ nem lesz többé ugyanolyan. Néhányan nevettek. Néhányan sírtak. A legtöbben csöndben maradtak” – mondta 1965-ös tévéinterjújában J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus a húsz évvel korábbi eseménnyel kapcsolatban, amikor a Trinity Test nevű titkos program keretében felrobbantották a világ első atombombáját az új-mexikói White Sands sivatagban. Oppenheimer, aki az atombomba egyik atyjaként vonult be a történelembe, nem PR-szakember volt, mégis meglepően sok jól idézhető mondás maradt utána. „Eszembe jutott a hindu szent könyv, a Bhagavad-gita egyik jelenete. Visnu meg akarja győzni a herceget, hogy végezze el, amit feladatul kapott. Hogy lenyűgözze őt, sokkarú alakot ölt, és így szól: Én vagyok a Halál, világok elpusztítója. Azt hiszem, így vagy úgy, de mindannyiunkat megigézett ez a mondat.”

Roosevelt elnök 1939-ben rendelte el, hogy kezdjék el kutatni, miként lehet az urániumiot fegyver készítésére felhasználni, mert a hírszerzés jelentette, hogy a nácik hasonló irányban próbálkoznak. Tudósokból és tábornokokból összeállt egy csapat, amely az atomfegyver kifejlesztésén kezdett el dolgozni. A munkálatok felgyorsultak, miután Amerika belépett a világháborúba a Pearl Harbor-i támadást követően. 1943-ban Oppenheimer lett a Los Alamos-i laboratórium igazgatója, itt rakták össze a kísérleti atombombát, valamint nem sokkal később azokat, amelyet 1945 augusztusában Hirosimára és Nagaszakira ledobtak.

Bemutató: 
csü., 2023/07/20
Rendező: 
Christopher Nolan
Szereplők: 
Cillian Murphy, Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Benny Safdie
Forgalmazó: 
UIP - Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)