A nyomorultak

Eredeti cím: 
Les Misérables

A film nagyszabású és látványos filmfeldolgozása a népszerű és szenzációs musicalnek, melyet több mint 60 millióan láttak már a világ 42 országában 21 nyelven, és bemutatásának huszonhetedik évében is még mindig sorra dönti a bevételi rekordokat. A filmet A király beszéde Oscar-díjas rendezője jegyzi, a főbb szerepekben Hugh Jackman, Russell Crowe és Anne Hathaway látható.

A XIX. századi Franciaországban játszódó történet az összetört álmokról, a viszonzatlan szerelemről, a szenvedélyről, az áldozatról és a megváltásról szól – az emberi lélek túlélésének időtlen testamentuma. Jackman alakítja Jean Valjeant, az egykori elítéltet, akit évtizedeken át üldöz a könyörtelen Javert felügyelő (Crowe), miután megszegi a próbaidejét. Amikor Valjean vállalja, hogy gondoskodik Fantine, a munkásnő leányáról, Cosette-ről, az életük örökre megváltozik.

A musical története

A musical története 1978-ban kezdődött, amikor két francia zeneszerző, Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg nekilátott, hogy feldolgozza Victor Hugo klasszikus regényét. Az ötletet az adta, hogy Boublil megnézte Londonban az Oliver! című musicalt, amelyet Cameron Mackintosh producer állított ismét színpadra, és feltűnt neki, hogy a Dörzsölt nevű karakter mennyire hasonlít A nyomorultak Gavroche-ára, a kis utcagyerekre, aki a forradalmi tömeg oldalára áll. A regény musicallé alakításának gondolata tehát megszületett, és Boublil és Schönberg koncepcióalbuma 1980-ban megjelent. 260 ezer példányt adtak el belőle. Még annak az évnek a szeptemberében Robert Hossein francia rendező színpadra állította a művet, amit több mint félmillióan néztek meg a párizsi Palais de Sportsban.

Két évvel később egy magyar rendező, Faragó Péter elvitte az albumot Mackintosh-nak, mert kíváncsi volt, volna-e kedve angol nyelvű változatban színpadra állítani. Bár Mackintosh nem tudott jól franciául, azonnal észrevette, hogy különleges alapanyaggal van dolga. Mackintosh ragaszkodott ahhoz, hogy Boublil és Schönberg részt vegyenek a munkában, és briliáns csapatot gyűjtött köréjük: Trevor Nunn és John Caird rendezőt, valamint James Fenton szövegírót. Fenton helyét később Herbert Kretzmer vette át, a döntő kezdő lépéseket azonban ő tette meg az angol változat létrehozása során.
A többi már színháztörténelem: A nyomorultak jelenleg a világ egyik legnépszerűbb musicalje, amelyet újabb és újabb társulatok állítanak színpadra.

Bemutató: 
csü., 2012/12/27
Rendező: 
Tom Hooper
Szereplők: 
Amanda Seyfried, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Hugh Jackman, Russell Crowe, Samantha Barks
Forgalmazó: 
UIP - Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)