Most vagy soha!

Romantikus kalandfilm a magyar történelem legfontosabb napjáról, március 15-éről, és hőséről, Petőfi Sándorról. Huszonnégy óra története, ami alatt a Márciusi Ifjak kifordították négy sarkából a világot. Hogy milyen lehetett ezt a forradalmi napot Petőfi és barátai szemszögéből átélni, egy mindennél fontosabb közös ügyért harcolva, a varázslatos korabeli Buda-Pesten? A moziban kiderül!

Mindannyiunkban van egy kis Petőfi - ez is lehetne a Most vagy soha! című film üzenete. Petőfi Sándor a forradalmár, a költő és a szerelmes fiatalember a rövidesen mozikba kerülő gigaprodukció főszereplője. A hatalmas vállalást gyakran Petőfi-filmnek nevezik, miközben egyetlen nap történetét meséli el, a forradalom előestéjétől, március 15. éjszakájáig. Ez a huszonnégy óra a magyarok és Petőfi Sándor életének egyik legmeghatározóbb napja - nem véletlen, hogy Petőfi és március 15. elválaszthatatlanok egymástól.

A gigaprodukció készítése során az alkotók végig egy önazonos, hiteles Petőfi-képet követtek, ahogy a filmbeli Márciusi Ifjak is életrevaló karakterként, hús-vér emberként jelennek meg. A film alkotói a mára ikonikussá vált kávéházat - a korhű ételektől a falakat díszítő képekig - aprólékos részletességgel rekonstruálták, hogy aztán Petőfi a forradalom reggelén a biliárdasztalon, sáros csizmában állva szavalhassa el ott a Nemzeti Dalt a film egyik legmeghatóbb jelenetében.

A forradalom kezdeti sikere elképzelhetetlen lett volna erős közösség nélkül. A Márciusi Ifjak, a Pilvax vendégei és a pesti emberek tizenötezres tömege Petőfi tántoríthatatlan, megalkuvást nem tűrő karakteréből merített erőt. Petőfi pedig az őt körülvevők szeretetéből táplálkozott. Például múzsája, a költő-író-műfordító Szendrey Júlia (Mosolygó Sára) támogató szerelméből, vagy legjobb barátja, az ifjú Jókai Mór (Koltai-Nagy Balázs) higgadt erejéből - akivel együtt laktak a Dohány utcai albérletben, amit az Emich Gusztáv (Nagy Sándor) lapkiadótól kapott honoráriumából fizetett. Gyakran megfordult náluk Vasvári Pál (Fehér Tibor), leányiskolai tanár, a kor közismert szépfiúja, és a halk szavú, szófukar jogász, Bulyovszky Gyula (Bordás Roland) is, akik mind sokat jelentettek Petőfi számára.

A Most vagy soha! egyik célja, hogy a ma közönsége testközelből élhesse át 1848. március 15-e eseményeit. Milyen volt először meghallani a tömegben a Nemzeti Dalt, sodródni a Pilvaxból Petőfi és barátai nyomában, együtt éljenezni, lelkesedni a Nemzeti Múzeumnál, milyen lehetett az érzelmek hullámhegyein és -völgyein keresztül lángolni együtt egy közös ügyért.

Bemutató: 
csü., 2024/03/14
Rendező: 
Lóth Balázs
Szereplők: 
Berettyán Nándor, Mosolygó Sára, Koltai-Nagy Balázs, Fehér Tibor, Horváth Lajos Ottó, Jászberényi Gábor, Lukács Sándor, Szerednyey Béla, Nagy Sándor
Forgalmazó: 
Fórum Hungary
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)