Sziget 2024: sokoldalú programhelyszínek a minőségi szórakozásért

Az Európa Színpad ezentúl Buzz nevet viseli, ami nem véletlen, hiszen az eredeti cél mindig az volt, hogy az itt fellépő kisebb-nagyobb zenekarokra irányuljon a nemzetközi és hazai közönség figyelme, és körülöttük teremjen egyfajta zsongás. Ennek az apropóját adja, hogy ezen a színpadon oly sok olyan zenekar mutatkozik be, akik hazájukban már komoly sikereket értek el, ám nemzetközi szinten még csak kevéssé ismertek.

A program változatos: nemcsak feltörekvő zenekarok lépnek fel (bár köztük vannak a Sziget nemzetközi tehetségkutató versenyeinek győztesei is), hanem minden évben sikerül olyan már ismert előadókat is elhozni, akik garantáltan megtöltik a helyszínt. A színpadon a stílusok sokfélesége dominál, a minőségi zene és profi produkciók pedig mindig a középpontban állnak. A fellépőket a Sziget nemzetközi promoterei és a szervezők által végzett kutatómunka alapján válogatják össze.

Az igazi különlegességet azok a koncertek jelentik, melyeken a holland Revelland zenekarai lépnek fel. A program alapvető célja az, hogy a fogyatékkal élők is teljes mértékben élvezhessék a koncertek és fesztiválok hangulatát. Ennek megvalósítását egy tavaly tavasszal elnyert EU-támogatás tette lehetővé, melynek segítségével hat fesztivált szerveztek arra, hogy olyan zenekarokat is meghívhassanak, akik nyitottak ezen témák iránt. Az együttesek kiválasztása után kreatív workshopokon vettek részt, melyek során olyan ötletek születtek, mint a dalok vizuális megjelenítése, jeltolmácsolás hallássérültek számára, valamint más érzékszervekre (pl. szaglásra, ízlelésre) ható megoldások kidolgozása.

A fellépők között kiemelkedik az ausztrál Royel Otis, akik első megjelenésük óta óriási figyelmet kapnak és kitűnő kritikákat kapnak. Emellett érdemes megemlíteni a Jeremias-t, aki fiatal kora ellenére hatalmas sikereket ért el, valamint az angol Artemas-t. Végre sikerült összehozni a norvég szupersztár pop-rap zenekar, a Karpe: Omar Sheriff szigetes koncertjét is. Ezen kívül érkezik még a vidám pop-elektronika stílusban tevékenykedő ClockClock, a God is an Astronaut, a Skaar, a New West és a Dead Poet Society is. Két fontos, fiatal olasz zenekar is színpadra áll: Venerus és Naska. A hazai fellépők között szerepelnek a Co Lee, Elefánt, Jazzbois, a Freakin’ Disco és az IamYank. A Might Delete Later egy különleges projekttel érkezik: megoszt egy telefonszámot a látogatókkal, ahol üzeneteket lehet neki hagyni a Szigetről, és ő ezekből az üzenetekből állít össze zenét a fellépésén.

Global Village

A Sziget szívében, különböző kultúrákkal, hangokkal és színekkel körülvéve van egy hely, ahol a sokszínűség egészen más szintre emelkedik: ez a Global Village. Egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig. A program már reggel 10:00 órakor kezdődik egy csoportos jógaórával, ahol a ragyogó napsütés közepette a nyújtózás és meditálás kap szerepet, összekapcsolva a testet, a lelket és az elmét egy varázslatos környezetben. Ezt követően jön a Rajasthanból származó Dhoad Gypsies, akik nemcsak játszanak a hangszereiken, hanem magával ragadó zenéjük mellett kalbelia táncosaikkal egy érzéki hullámvasútra invitálják a látogatókat Rajasthan hagyományainak és spiritualitásának bemutatásával. Ezután jönnek a workshopok, ahol egzotikus hangszereken tanulhatnak meg játszani az érdeklődők, vagy új zenei stílusokat fedezhetnek fel szenvedélyes szakértők vezetésével. Délután a Global Village Tuareg sátra a bensőségesebb koncertek színhelyévé válik. Olyan előadók lépnek fel többek között, mint a tibeti díva, Yunchen Lhamo, akinek varázslatos hangja a nyugalom és az elmélkedés állapotába repít. A tánc is fontos szerepet kap a programban, mint az életöröm univerzális kifejezője.

Sziget Beach Chill Zone

Az idén a Sziget Beach teljesen megújul mind programjaiban, mind kialakításában, és továbbra is a látogatók körében rendkívül népszerű marad. Ez a helyszín ideális menedék a nagy nyüzsgésből való kiszakadáshoz, ahol a fesztiválozó nyugalmat és pihenést találhat. Ugyanakkor ez az afterpartyk paradicsoma is, ahol a látogatók a nyugodt ambient és deep house zene mellett zárhatják az éjszakai bulikat, miközben gyönyörködnek a napfelkeltében.

A délelőttöket közös Tai Chi programokkal kezdik, amelyeket a TaCsu szervez. Kora délutántól pedig nemzetközi és hazai, főleg akusztikus énekes-dalszerzők lépnek színpadra, hogy megörvendeztessék a közönséget. A hangulatos Duna-parton délutánonként kortárs táncelőadásokat láthatnak a látogatók, köztük Piergiorgio Milano olasz koreográfus Vague című előadását, amelyben a folyó és az ember harmonikus kapcsolatát hangsúlyozzák a mozgásszínház eszközeivel.

Késő délutántól hajnalig pedig mélyebb elektronikus chill zenék szólnak majd hazai és nemzetközi live act és DJ fellépők közvetítésében. A programban olyan világhírű nevek szerepelnek, mint Fakear, Two Lanes és Niklas Paschbourg, akik live act formációban lépnek színpadra, vagy éppen Kora és Sinca, akik egy 3 órás napfelkete-szettel készülnek, de a látogatóknak lehetőségük lesz meghallgatni a lenyűgöző Kitty Florentine naplemente koncertjét is. A színpad felső részén, az árnyékos, erdős területen való elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a Duna-parton pihenők is élvezhessék az előadásokat.

LightStage

Ez a helyszín idén is a Sziget északi csúcsát tölti meg programokkal: napközben 12:30-tól 16:30-ig koncertek szórakoztatják a látogatókat, míg éjjel DJ-szettek várják a fesztiválozókat. A Blokk építészműhely által tervezett, fából és LED-fényekből épült butikszínpadon Európa minden szegletéből, műfaji megkötöttség nélkül érkeznek az izgalmas fellépők. Giuse The Lizia, az olasz indie zene friss csillaga, Jiska, a német soul énekes, aki 2022-ben New Music Award-ra jelölt volt, és Szakács Erika Voice győztese is részt vesznek. A svéd pop rajongói számára kihagyhatatlan Klara Keller, míg az autentikus punk-rock kedvelői négy remek brit banda (köztük a The Meffs) koncertjén tombolhatnak.

Jegyek és bővebb infó: https://szigetfestival.com/hu/jegyek/list/

Fotó: Sziget Fesztivál

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)