Szabadakarat - különleges Petőfi koncertszínház a Margitszigeten

A szabadakarat c. darabban (május 28. Margitsziget Színház) - az alkotók szándéka szerint - a közismert énekesek színpadi jelenléte, a koncertszerű előadásmód kiragadja a sztorit a hagyományos színházi előadások, musicalek konvencióiból. A fizikai színház eszközeinek segítségével olyan színpadi „egységet” hoznak létre, amiben ugyan fellelhető az átélhető emberi történet, de a jelenetek ritmusa sokkal közelebb áll a mai fiatal generáció vizuális kultúrájához.

A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet.

A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó cselekmény (1849. júniusától 1850 nyaráig, 1839-1841-ig és 1848 júliusától 1849 júniusáig) legfőképp arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren találjuk. Nem is csak a szabadság/szerelem viaskodik a lelkében, de a feloldhatatlannak látszó dilemma is: karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát?

A történetmesélés során markáns karakterrel, egy újhullámos zenei vonallal jelennek meg a mai, fiatal generáció kommentjei, két előadó tolmácsolásában: AKC Misi (Vellinger Mihály) a magyar trap egyik legismertebb arca, rapper, producer és dalszerző is egyben, valamint Filo (Fuchs Benjamin) a magyar underground zenében már jól ismert előadó.

A darab legfőbb üzenete szerinte, hogy az eleve elrendeltetett szerepeket sosem egyszerű felvállalni, és hogy az események sodrásában, a pillanatnyi döntéseinkben mutatkozik meg, hogy hogyan emlékezik majd ránk a történelem.

Jegyinfó: https://margitszigetiszinhaz.jegy.hu/program/szabadakarat-158686/1110911...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)