Strandolás és pihenés egész évben – Hajdúszoboszló, Magyarország fürdőparadicsoma

Az ország legismertebb fürdőkomplexuma és egyben leglátogatottabb városa Budapesttől 200 km-re, Debrecentől pedig alig 20 km-re helyezkedik el. A pihenni és gyógyulni vágyó vendégek leginkább a gyógyfürdő miatt látogatnak el Hajdúszoboszlóra, ugyanakkor érdemes megtekinteni a Harangházat és a Bocskai István Múzeumot is, a bátrabbak pedig különböző ügyességi pályákon bizonyíthatnak a Mókus Kalandparkban.

A város legfőbb látványossága a sokoldalú Hungarospa fürdőlétesítmény. A „Hungarospa” név több épületegyüttest foglal magában: a tradicionális Gyógyfürdőben gyógyászati szolgáltatásokat vehetünk igénybe fedett és kültéri részen, az év 365 napján. Az Aqua-Palace élményfürdőben 15 000 négyzetméteren közel 20 medence, a 20 hektáros Strandfürdőben pedig 10 medence gondoskodik a gondtalan szórakozásról.

A termálvíz gyógyító ereje

„A hajdúszoboszlói víz a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz nem ismeretes – mondta dr. Bodnár János (1889–1953) vegyészprofesszor, valamint dr. Dalmady Zoltán (1880–1934) szerint „a hajdúszoboszlói víz ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető és nem más, mint a triaskori tenger felidézett szelleme.” Az állítások tehát magukért beszélnek. A 85 éves víz legnagyobb mértékben nátrium-kloridot, hétköznapi nevén konyhasót, és ammónium-kloridot, vagy más néven szalmiáksót tartalmaz. Egyéb összetevői a bróm és a jód, valamint karbonátok, nitrátok és egyéb kémiai alkotórészek, mint a lítium, vas vagy magnézium.
Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően a fürdő pillanatnyilag három különböző hőfokú fedett, míg a szabadban további négy élményelemekkel kialakított medencével fogadja vendégeit. Mindezek mellett csaknem 40 különböző kezelést is igénybe vehetünk, többek között a fürdőkezelés, az iszappakolás, a súlyfürdő, valamint az úgynevezett „tangentoros” víz alatti masszázskezelés közül is választhatunk kedvünkre valót. Ha pedig csak pihentetőkezelést szeretnénk, érdemes kipróbálni a gyógymasszőrök különböző masszázsszolgáltatásait.

Különleges vízi élmények tavasztól őszig a „strandolók paradicsomában”!

A Hungarospa szabadtéri fürdőegysége szeptember végéig várja vendégeit. A fürdőkomplexum közel 30 hektáros területén 15 medence kínál fürdőzési lehetőséget az ide látogatók számára. A fürdőzés mellett számos egyéb kikapcsolódási lehetőség is adott, mint a csónakázás vagy a vízibiciklizés a fürdő területén kialakított csónakázótavon, minigolfozás a Mediterrán tengerpart – amely Közép-Európa legnagyobb mesterséges strandmedencéje, és ahol minden adott a tengeri illúzióhoz: homokos part, kalózhajó, világítótorony és pálmafák – szomszédságában lévő szigeten, de még akár sakkozhatunk is a kőből kirakott sakktáblán a fajátszótér melletti téren.

A gyermekek több medence közül is választhatnak, ahol örömteli fürdőzésben lehet részük, akár szülői felügyelettel. A kicsik közül minden korosztály megtalálhatja a neki tökéletes vizes „játszóteret”, hiszen medencék széles választéka áll rendelkezésükre: gyermekpancsoló, gyermekmedence, tanmedence, Omega medence, valamint a napvitorlával ellátott halacska medence. Mindezek mellett még gyermekjátszótér is fokozza a hajdúszoboszlói strandfürdő területén szerzett élmények sokszínűségét, valamint a Vízipók meseszínpadon változatos programok szórakoztatják a családokat.

A fantasztikus élményt sportolással is fokozhatjuk: strandröplabda, lábtenisz, pingpong és strandfoci is igénybe vehető. Viszont a full extrás kiszolgálásért – kabinbérlés, napozóágy bérlése, hangosbemondó-szolgáltatás vagy értékmegőrző használatáért – már fizetnünk kell. Az egész napos pihenés vagy úszás után pedig igazán jólesik fogyasztani valamit. A fürdő területén a hagyományos gyorsétkezdék mellett a magyar gasztronómia finomságait kínáló éttermek is megtalálhatók. Ha mindez pedig még nem lenne elég, a strandfürdő személyzete zenés-táncos fitneszprogramokat is szervez.

Pihentető látnivalók

A szórakozási lehetőségek mellett az ország legismertebb fürdővárosa klasszikus látnivalókkal is fogadja az ide érkezőket.

A Harangház a fürdő előtti park érdekes látványossága, mely a városnak adományozott Oborzil haranghagyaték elhelyezésére és bemutatására szolgáló épület. A ház kör alaprajzú, melyben a Hajdúszoboszló részére hagyatékozott 50 darab alumíniumharang került elhelyezésre.

A Bocskai István Múzeum tárlatának legkülönlegesebb darabja egy országosan is számon tartott Bocskai-zászló, melyet a hagyomány szerint a fejedelem ajándékozott a hajdúvitézeknek. A zászló érdekessége, hogy alatta vonultak hadba a hajdúszoboszlói és a hajdúsági nemzetőrök az 1848–49-es szabadságharcban.

A csaknem egy hektáron elterülő Mókus Kalandpark egy gyönyörű természeti közegben épült fel, ahol gyerekek és felnőttek bátran kipróbálhatják a biztonságos pályákat, amelyek 10 akadályt rejtenek, ezzel is felejthetetlen élményt kínálva az egész családnak. Nem beszélve arról, hogy baráti csapatépítésre is kiváló a hely.

Cikkünk a Hungarospa Hajdúszoboszló közreműködésével jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)