Stockholm – Svédország sokoldalú fővárosa

Stockholm, világvároshoz méltóan, fejlett közlekedési hálózattal várja az idelátogatókat, amely elérhető autóbusszal és vonattal is, ezek mindegyike egy helyre, Stockholm központjába, a Cityterminalenre érkezik. A központi pályaudvar közvetlen összeköttetésben van a stockholmi metróval is, így érkezés után a város bármely pontját könnyen elérhetjük. Arlanda repterére pedig az Arlanda Express gyorsvonattal is kijuthatunk, amely alig több, mint 18 perc alatt teszi meg az utat.

A stockholmi tömegközlekedés rendkívül fejlett, ugyanakkor elég drága is. A járatok általában nem zsúfoltak, válogathatunk a számos busz, metró és villamos közül attól függően, hogy éppen melyik részét kell a városnak megközelíteni. Ha egy, vagy több napra érkezünk Stockholmba és főleg városnézéssel szeretnénk tölteni az időnket, akkor jó választás lehet a Stockholm Pass, mellyel a múzeumok többsége ingyen látogatható és a tömegközlekedés is ingyenes.

Látnivalók:

ABBA múzeum: olvasd el külön az erről szóló írásunkat itt: https://www.kulturcafe.hu/hirek/ahol-ma-tombol-az-abba-mania-ezert-ne-ha...

SkyView:
Nézzük meg a várost különleges szempontból – 360 fokos szemszögből – a SkyView tetejéről. Az ikonikus Ericsson Globe felől páratlan kilátás nyílik a gyönyörű városra ebből a lenyűgöző épületből. Egy menet körülbelül 20 percig tart. Előzetes időpontfoglalásra nincs szükség. Ugyanakkor a létesítmény az időjárási viszonyoknak megfelelően látogatható. Az Ericsson Globe a világ legnagyobb gömbépülete, nem beszélve a Stockholm nevezetességéről, melynek csúcsa 130 méter, a tengerszint felett és 16 ezer ember befogadására képes.

Nobel múzeum (Nobelmuseet): A múzeum Alfred Nobel életművének állít emléket. A kiállítás, mely hétfő kivételével minden látogatható, nemcsak Nobel életművével foglalkozik, hanem emléket állít és bemutatja a róla elnevezett díj történelmét is.
Érmemúzeum (Kungliga Myntkabinettet): A királyi palotával szemben várja minden nap látogatóit az ingyenesen megtekinthető Érmemúzeum, ahol számos érme ritkaságot tekinthetnek meg az érdeklődők. Az egyik legérdekesebb darab az i.e. 625-ből származó érme, melyet a világ első aranypénzeként tartanak nyilván.
Lovagsziget templom (Riddarholmskyrkan): Stockholm egyik legjellegzetesebb épülete a csipkés, öntöttvas tornyú Lovagsziget templom, melyet minden nap látogathatnak a turisták. A templom már négyszáz éve királyi temetkezési hely.
A modern városközpont Stockholm talán legjellegtelenebb és a városképbe se nagyon illő része a Sergels tér és környéke, mely a város üzleti-kereskedelmi központjának ad helyet. A Sergels tér az 1970-s éveket idézi fekete-fehér mozaikjával és a körülötte álló funkcionalista, kocka épületekkel.
Kultúrpalota (Kulturhuset): A téren áll a Kultúrpalota is, mely kívülről egyáltalán nem, belülről viszont sok érdekességgel várja látogatóit. Az épületben rengeteg időszaki kiállítás, könyvtár, színházterem, boltok és kávézók várják az idelátogatót.
Városháza (Stadshuset): Svédország fővárosának másik emblematikus épülete az 1923-ban, Gustav Vasa Stockholmba vonulásának 400. évfordulóján, átadott Városháza. A Városháza nem csak kívülről tekinthető meg, hanem vezetett túra keretében belülről is megnézhető. A túra keretén belül feljuthatunk a városháza tornyába is egy szűk csigalépcsőn. Madártávlatból láthatjuk innen a Királyi palotát, az Óváros tornyait, a Söderrmalm templomait és a távolban ringatózó vitorlásokat is.
(Vasamuseet): A Vasa múzeumban eredeti pompájában nézhetjük meg a Vasa hadihajót, mely soha nem került bevetésre annak köszönhetően, hogy kifutása után azonnal elsüllyedt. A hajó ennek ellenére impozáns látványt nyújt, hiszen tervezői mindent beleadtak annak idején. 64 darab óriású ágyú és csodálatos díszítőelemek találhatók a hajón, mely a több, mint 300 éves vízalatti tartózkodást is átvészelte.
Skanzen (Skansen): A Djurgården Skanzen hegyén található az 1891-ben megnyitott szabadtéri falumúzeum, mely minden nap látogatható.
Tengerészeti múzeum (Sjöhistoriska Museet): Akit érdekel a svéd hajózás története, annak érdemes a Tengerészeti múzeum kiállítását is megnézni, ahol modellek, régi hajózási eszközök, tervrajzok, festmények engednek bepillantani a múltba.

Södermalm: Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan kapcsolódnak ki a helyiek, akkor érdemes ellátogatni Södermalmba, ahol a jó hangulat garantált. Számos kocsma és vendéglő várja itt a lazulni és mulatni vágyó látogatót.

Stockholm és környéke:

Drottningholm palota (Drottningholms Slott): A királyi család nyári lakhelye a Lovö-szigeten található és nyáron minden nap látogatható. A palota az 1600-s években épült. Körülötte csodálatos barokk park található, ahol az Udvari színház és a Kínai pavilon is helyet kapott. A reneszánsz kastélyt egyedül is bejárhatjuk és megcsodáljuk a főként barokk bútorzatot.
Millesgården: Ha szeretnénk egy jót sétálni híres szobrok másolatai között, akkor látogassunk el a Millesgårdenbe, mely Stockholm keleti külvárosában, Lidingö szigetén található. A szobrok között számos olyan köztéri szobor másolata is látható, melyek az Egyesült Államok közterein, illetve Svédország különbözői helyein láthatóak eredetiben.

A látnivalókon túl...

Stockholm a látnivalók mellett izgalmas hajótúrákat – és kirándulásokat is kínál. Ezek közül talán a legizgalmasabbak a Kungsholmen és Djurgården hajóstúrák.

A városnézés mellett számos egyéb élményt is kínál Stockholm az idelátogatóknak. Ha fürdeni szeretnénk, akkor érdemes ellátogatni a Sturebadetbe. Ha úszni és szaunázni szeretnénk inkább, akkor a Centralbadet lehet jó választás. Ha úgy döntünk, hogy vízibiciklizni vagy csónakázni vágyunk, akkor a Djurgårdenbe vezető híd mellett bérelhetünk magunknak járművet.

Cikkünk a Visit Stockholm AB támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)