A sokoldalú Dortmund

Dortmund a Ruhr-vidék és Vesztfália egyik legjelentősebb és legnagyobb városa, ahol a modern építészet új remekművei és múlt ipari örökségei találkoznak egymással. Dortmund a foci és a sör birodalmán túl az innováció a kulturális és szabadidős tevékenységekben is jelen van. Jól megfigyelhető, hogy napjainkra Dortmund ipari központból egy színes kulturális középponttá alakult. Ugyanakkor hatalmas zöld parkjai élhető, 21. századi életfeltételeket biztosítanak.

Dortmund látnivalók

A városlátogatásoknál kulcsfontosságú, hogy miként jutunk be a központba a reptérről. A vonat a legegyszerűbb megoldás. Először busszal menjünk el Holzwickede vasútállomásig majd az RB 59-es regionális (személy) vonattal Dortmund főpályaudvarig. Az út alig 25 perc, kikerülve a mindenhol megálló helyi buszt.

Dortmund óvárosa a második világháború során majdnem teljesen megsemmisült, de sok műemléket az 1950-es évektől kezdve újjáépítettek. Maga az óváros már a 12. századtól volt jelentős. A központja a Régi Piactér (Alter Markt) volt, amely anno a kereskedők és iparosok portékáival volt tele, és a közösségi élet színtere volt. Napjainkban is fontos szerepe van a helyiek és az ide látogatók körében, a tér autósoktól elzárt terület, és számos kávézó, étterem és jobbnál jobb üzletek sorakoznak. A téren található a város ékköve a Régi Városháza (Altes Stadthaus), a homlokzatán Dortmund szimbólumával, a sassal.

Dortmund látképét négy nagy belvárosban álló templom határozza meg, a Reinoldkirche, a Marienkirche, a Petrikirche és a Propsteikirche az egyetlen katolikus templom. A város egyik legrégebbi épülete a Szent Reinold protestáns templom, nevét a város védőszentjéről kapta. Népszerű turisztikai attrakció, különösen a 104 méter magas templomtorony, ahonnan nemcsak az Alter Markt, de a Westenhellweg és a városközpont is jól látható.

A Skywalk Dortmund a város népszerű attrakciója, korábban azért építették egy régi gázvezeték tetejére, hogy hozzáférjenek az egykori nagyolvasztó üzemhez. A nem mindennapi kilátó az egykori Phoenix West ipari területén található, 26 méterrel a föld felett, ahová 99 lépcső vezet fel.

Dortmund, mint a sörfőzés hazája
Ruhr-vidék, mint ipari központ a sörfőzésben is jelentős hagyományokkal rendelkezik, így a foci mellett a sör mindig is Dortmund örömét és büszkeségét jelentette. Számos attrakció mutatja be a sörfőzés múltját és jelenét.

Sörfőző Múzeum
A múzeum az egykori Hansa Sörfőzde gépcsarnokában található. A dortmundi sör titkait is történetét bemutató kiállítás sörkóstolást is biztosít, és ingyenesen látogatható. A Múzeum a Steiger Strasse-n található.

„Zöld” és szabadidős látnivalók Dortmundban

Dortmundban számos mesterséges tó található, emellett rendkívül nagy zöld területtel rendelkezik, amelyek a város zöld tüdejét képezik. A szabadidős területek igen népszerűek a helyiek és az ide érkezők körében.

Botanisher Garten Rombergpark – Botanikus kert
A 68 hektáros park korábban egy angolpark volt, és az 1927-től bővítették botanikus kertté. A város déli részén fekvő park távoli országok botanikai különlegességeit vonultatja fel, az üvegházakban trópusi és egzotikus növényekben lehet gyönyörködni.

Westfalen park
Dortmund zöld oázisa a Westfalen park, de itt található a Florian, a dortmundi tv torony, amelynek a tetején 209 méter magasságban egy forgó étteremből lehet a város panorámájában gyönyörködni. A park számos sporttevékenységre alkalmas, de a különböző kulturális programok, koncertek, fesztiválok miatt a családok körében igen népszerű.

Dortmundi Állatkert
A Dortmund Zoo-nak nevezett állatkert nemcsak Dortmund, de a régió legnépszerűbb kirándulóhelye. A parkosított, ősfás táj 220 fajnak és nagyjából 1500 állatnak ad otthont. Az állatkert nagy látványossága a közelmúltban született fehér orrszarvú bébi, Willi, és legnépszerűbb fajok az Óriás hangyász, az Óriás vidra, a Szumátrai orángután, vagy az Eurázsia hiúz.

Dortmund U torony
A dortmundi U-torony egy új típusú kulturális központ művészeti kiállításokkal, kutatással, kulturális oktatással és kreativitással egy fedél alatt. A Ruhr-vidék kulturális újjáéledésének és szerkezeti változásának szimbóluma. A toronyban működő különböző kulturális intézmények és szervezetek együttműködve innovatív, nemzetközi programokat és rendezvényeket valósítanak meg, beleértve a kiállításokat, filmes programokat, workshopokat, előadásokat, beszélgetéseket, koncerteket és klubesteket.

Bővebb infó magyar nyelven itt: https://www.dortmund.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)