Santander – Cantabria sokoldalú központja

Santander Spanyolország északi részén található, Bilbaótól 102 km-re nyugatra. Cantabria régió központja, és 185 ezer lakosával egyben legnépesebb városa is. A spanyolok kedvelt nyaralóhelye, főleg a szeles klímája miatt. Októberben kellemes nyári hangulat fogadott minket. Látnivalók tekintetében érdemes elautózni vagy -buszozni a közeli Bilbaóba is. A reptérről alig 10 perc alatt eljuthatunk az ALSA buszokkal a városközpontba, ahonnan Bilbao 1 óra alatt elérhető.

Santander, az okosváros:
Csaknem 20 ezer szenzor működik a városban, melyek a lég- és zajszennyezést, a forgalmi és a parkolási helyzetet értékelik ki, valamint segítik a város működtetését és a közbiztonságot. Mindezek mellett Santander elegáns, pezsgő, hangulatos, autentikus hely, mely csodálatos természeti környezetben fekszik. Gyönyörű, homokos, tiszta stranddal, híresen kiváló gasztronómiával és magas színvonalú kulturális kínálattal büszkélkedhet. Ebben a régióban nincs turistadömping, és Spanyolország egy sokkal nyugodtabb, csendesebb arcát mutatja az ide látogatónak.

Mindezek mellett Santander egyszerű, gyalogosan jól bejárható, ugyanakkor látnivalókban is gazdag város. A legfontosabbakat összeszedtük a teljessség igénye nélkül:

Magdalena félsziget és királyi palota
A santanderi öböl bejáratánál, a városközpont és az El Sardinero strand között fekvő félsziget a környék egyik legszebb helye. Egy parkként kell elképzelni, ahol két strand (Playa de la Magdalena és Playa de los Bikinis), egy világítótorony, egy játszótér, egy kis állatkert és egy teniszpálya található. Lehet lovagolni, piknikezni is, valamint Santander egyik fő látnivalója, az angol stílusú királyi palota is a félszigeten helyezkedik el.

Faro Cabo Mayor
A Magdalena félszigetről tovább sétálva 4 km-t (ha nem akarunk a városközpontból a 13-as busszal idebuszozni) egy 1839-ben épült, sziklán magasodó fantasztikus világítótoronyhoz jutunk, ahonnan csodás a panoráma az óceánra.

Museo Marítimo del Cantábrico
Akvárium és tengerészeti múzeum. Érdemes délelőtt érkezni, mivel a cápaetetés minden nap délben kezdődik.

Katedrális
Santander Katedrálisának építését a 8. században kezdték, jelenlegi formájában pedig a 12–14. században alakították ki. Súlyos károkat szenvedett egy 1893-as robbanáskor, majd az 1941-es tűzvészkor is. 1942–1953 között renoválták. Kívülről különleges formájú, belülről nem kifejezetten különleges templom, katedrálishoz képest visszafogott méretekkel.

Funicular del Río de la Pila
Érdemes felülni rá, fentről ugyanis elég jó látvány tárul elénk. A sikló 6:00–0:00 között közlekedik, közvetlenül a Calle Río de la Pilától a Mirador Rio de la Pila kilátóig. Érdekesség, hogy a siklóhoz vezető mozgólépcsős út nem turistalátványosság, hanem a helyiek által használt közlekedési eszköz, akárcsak az ingyenes sikló!

Centro Botín
Santander legújabb látnivalóját 2017. június 23-án avatták fel. Az építész úgy tervezte meg a különleges formájú Centro Botínt, hogy úgy tűnjön, mintha az öbölben, a tengeren úszna. Az épület belsejéből is kiváló a kilátás a tengerre, különösen a tetőteraszról. A nem mindennapi formájú épületegyüttesben egy magánmúzeum működik, melyben időszaki kiállításokat tartanak, és egy étterem is található benne.

Santander kellemes hangulatú, nem átlagos spanyol tengerparti város, ahová Madridból, Barcelonából és a nagyobb városokból szeretnek „elmenekülni” a spanyolok. Érdemes nem főszezonban érkezni, hacsak nem kifejezetten strandolni szeretnénk. A tengerparti pihenésen kívül számos izgalmas látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget rejt ez a spanyol ékszerdoboz, ahová egyszer az életben mindenkinek érdemes elutaznia, aki egy kis nyugalomra, ugyanakkor mégis hamisítatlan spanyolos hangulatra és minőségi kikapcsolódásra vágyik.

CsatolmányMéret
20181019_140242.jpg1.56 MB
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)