Pozsony – a sokoldalú város két ország között

A Pannon-síkság és a Tátra között fekszik Szlovákia, városok színes keveréke kanyargós utcákkal, kastélyokkal és gótikus templomokkal, valamint változatos erdőkkel és 2000 méter fölé emelkedő, magas hegyekkel. Pozsony a világ egyetlen fővárosa, amely két országgal, Ausztriával és Magyarországgal határos. Ez kiváló összeköttetést jelent az említett szomszédos országok fővárosaival.

A város a középkori templomok és kastélyok építészetének, valamint a szocialista építészet fenséges épületeinek ad otthont.

Az autó mellett vonattal (EuroCity) a legegyszerűbb eljutni Budapestről a szlovák fővárosba. A város kellő megismeréséhez érdemes egy városnéző busszal körbejárni a fővárost, egészen a vártól a Dunáig.

Főbb látnivalók

Pozsony fölött egy vár tornyosul, amely egykori uralkodóinak székhelye volt. Másszunk fel a 47 méter magas toronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező országokra. Itt állították ki egykor a királyi ékszereket. Az óváros meglehetősen kicsi, de ennek ellenére sok lehetőséget kínál arra, hogy a város macskaköves utcáin eltévedjünk, vagy a hangulatos kis üzletekben vásárolgassunk. Az utazók élvezni fogják a sétát a 15. századi gótikus Szent Márton-székesegyházhoz vagy a Mihály-kapuhoz, amely az egyetlen fennmaradt középkori városkapu. A kapu fölötti toronyba is fel lehet mászni. Az egyik fő látványosság az 1370-ben épült régi városháza. Ami a legszebb utcákat illeti, az időben történő visszalépés illúzióját keltő Kapitulská minden bizonnyal ezek közé tartozik. Ez egy középkori kis utca, tele színes épületekkel. Az óváros különösen híres számos műemlékéről. Szép példa erre az aknából felmászó munkást vagy a főtér sarkáról üdvözlő férfit ábrázoló szobor. A Slavín emlékmű egy szintén figyelemre méltó mérföldkőnek állít emléket: a várost 1945-ben elfoglaló 7000 szovjet emlékére épült. A csúcsra fel lehet mászni, akár két méter magasra is. A Kék Templomnak is nevezett Szent Erzsébet-templom kiemelkedik, és pont olyan kék, mint ahogy a neve is sugallja. 1913-ban épült. A mobilapp még jobban segít felfedezni Pozsonyt. A felhasználónak különféle találós kérdéseket kell megfejtenie a főváros felfedezése közben. Ha a legjobb helyet keresnénk egy kis pihenőre a város látnivalóitól, akkor a Zlaté Piesky-tó a tökéletes választás a parton való időtöltéshez.

Pozsony számtalan dolgot kínál: nagyszerű éttermek, történelmi városnézés, kultúra és még sok más. Mérete is tökéletes ahhoz, hogy egy hétvégi látogatás során jót sétáljunk, élvezzük és érezzük a hihetetlen környezetet ebben a csodálatos városban.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)