Orfű - a Mecsek gyöngyszeme, ahol minden adott az aktív pihenéshez

Baranya megyében, Pécstől 16 kilométerre, a Mecsek szívében található Orfű nem csak a pécsiek, hanem a természetbarátok körében is kedvelt. Erdőkkel, tavakkal, gondozott parkokkal, természetvédelmi területekkel, barlangokkal és négy tóval is büszkélkedhet.

Tavak, malmok, természet

A mai hangulatos, tavas orfűi környezet nem ilyen volt eredetileg; a mesterséges tavak koncepciója az 1960-as években született meg, hogy egy, a tavakhoz csatlakozó üdülőterület jöhessen létre. 1962-ben az Orfűi-patakot felduzzasztva hozták létre a 11 hektáros Orfűi-tavat, majd 1966-ban a közel hétszer nagyobb Pécsi-tó, a 28 hektáros Herman Ottó-tó, 1970-ben pedig utolsóként a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó került kialakításra. A Pécshez közel fekvő szép vidék hamar népszerű lett, hétvégi telkek, üdülők sora épült itt ki. Később, a horgászok nagy örömére különböző halfajtákat telepítettek a vízbe. A közel 120 hektáros tórendszer legelső tavát az Orfűi Horgászegyesület hasznosítja.

A festői szépségű község tavai, nyári fesztiváljai és a medvehagyma mellett Malommúzeumáról is ismert, és felkapott lett az utóbbi időben. Aki ellátogat az orfűi malmokhoz, három különböző típussal ismerkedhet meg: egy kétszáz éves, lóhajtású szárazmalommal, egy papírmalommal, ahol a hagyományos papírkészítés művelete nézhető végig, és egy 19. századi, napjainkban is működő gabonaőrlő vízimalommal. Hagyományos fatüzelésű kemencében pedig molnárok készítik a vízimalom őrölte lisztből az illatos, friss kenyeret.

Aktív pihenés szárazon és vízen

Orfű az aktív pihenést keresők paradicsoma. A természeti szépségek, a különböző hosszúságú, nehézségű túrák és tanösvények mellett kerékpárutak, teniszpályák, barlangászat, és lovaglási lehetőség (a környékén több lovastanya működik) is vonzzák az ide ellátogatókat.

A tanösvények, mint például a Tekeresi tanösvény, a Vízfő-forrás tanösvény, vagy a Denevér tanösvény, és a túraútvonalak bejárhatók önállóan, vagy szakvezetéssel is. Kalandos élményt nyújt a Mészégető-források barlangja, ami egy kiépítetlen, változatos méretű, patakos, cseppköves, "vad" barlang, illetve a település közelében található, korszerűen kiépített Abaligeti cseppkőbarlang (Barlangtúrán csak előzetes bejelentkezést követően, szakképzett túravezető kíséretében lehet részt venni).

A horgászáson kívül a vízi sportok számos formája űzhető helyben versenyszerűen. A tó két partján található az Orfűi Vitorlás Egyesület, és az Aktív Víziturisztikai Központ, illetve több kisebb, különálló klub, mint az Orfűi Szörf Klub, a Pécsi Kajak Kenu Club és az Orfűi Szelíd Sárkányok Sárkányhajó Klub.

A Pécsi tó partján épült fel az aquapark és az ökoturisztikai látogatóközpont, más néven Medvehagyma Ház, ami interaktív formában mutatja be a Nyugat-Mecsek és a négy tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait.

Orfű csodás környezete, természeti kincsei egész évben változatos élményt kínálnak a túrázóknak, aktív pihenést kedvelőknek, vagy épp elvonulást keresőknek.

Vrábel Ilona Éva

Fotók forrása: Orfűi Turisztikai Egyesület, Leiner András

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)