Montenegró – a szerpentinek és a hegyek országa

Montenegró (avagy Crna Gora/fekete hegy) aprócska balkáni ország az Adriai-tenger partján. Nem tagja az EU-nak, mégis az euró a fizetőeszköze. Fővárosát, Podgoricát egy nap alatt be lehet járni. Nekünk a tengerpart volt a lényeg: Kotor – Herceg Novi – Budva útvonalon haladtunk. A tengerpartra mi a Jamtransfer segítségével jutottunk el, a másik opció a busz.

Repülővel (WizzAir) alig egy órányira Budapesttől valóságos turistaparadicsom várja a nyaralókat, sokféle természeti szépséggel és változatos történelmi emlékekkel. Az ország egész évben kínál élményeket a turisták számára, legyen az túrázás vagy nyáron tengerparti nyaralás. Montenegró ugyanakkor a hősök és kalózok földje is, akik, miután a törökök a középkorban elűzték őket a hegyekből, velencei hajókat fosztogattak. Alig 300 kilométer hosszú a montenegrói tengerpart, ahol összesen 70 kilométernyi strand várja a fürdés szerelmeseit. Az ország másik felét hegyek uralják, amelyek több mint kétezer méter magasan nyúlnak a tenger szintje fölé.

Kotori-öböl, Kotor:
A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO kulturális világörökségének részét képezik. Sokan a norvég fjordokhoz hasonlítják az öblöt. Maga a városka kicsi, de szép, és alig 6 ezer állandó lakossal rendelkezik. A város egyik fő látványosságában gyönyörködhetünk, ha felmegyünk a meredek szerpentineken egy magaslatra, és onnan lenézünk az egész pazar öbölre, amely minket a partvonalat tagoló négy medencéjével már első látásra lenyűgözött.
Három kapu vezet Kotor óvárosába: a legrégebbi közülük a déli, amelyet a 13. században emeltek. Szerencsére az egész óváros gyalogosövezet, az autóval érkezők legnagyobb bosszúságára. A főkapu mellett a másik látványosság az óratorony. Mindezek mellett még a at érdemes megemlíteni, amely az 1979-es földrengéskor súlyosan megsérült, mára viszont teljesen egészében helyreállították. A kotori várfal/várromot is meg kell nézni, illetve – saját felelősségre – elég magasra fel lehet mászni. A látvány pedig magáért beszél.

Herceg Novi
Ahogy fentebb említettük, Montenegróban ha nem autóval, akkor taxival vagy busszal közlekedhetünk. A Kotori-öböl városait utazásunk során helyi busszal néztük meg: a jegy ugyan alig pár euró, de a keskeny és kacskaringós, rövid úton mégis csaknem egy órába telt végigbuszozni. Herceg Novi Montenegró északi riviérája. Helyileg a Kotor tó északi partján, az Orjen hegy lábainál fekszik. Kristálytiszta tenger, hatalmas hegyek, hegyvidéki hangulat és a mediterrán élet lazasága jellemzi.

Érdekes módon a helyi látnivalók össze-vissza elszórtan helyezkednek el a városban. A történelmi óváros a Főtértől indul. Ez egy nagyon kedves, színes házakkal, éttermekkel, kávézókkal tarkított, mediterrán hangulatú tér. Itt találjuk a Sat-Kula nevezetű óratornyot. Eredetileg ez volt az óváros pereme.

Kanli-Kula erőd
Az egyik legvéresebb látnivaló Herceg Noviban az Óratoronytól északra kimagasló Kanli-Kula, avagy magyar fordításban Véres-torony erőd. Ezt is a törökök építették a XVI. században. Eredetileg börtön és kínzóközpont volt. A XX. század közepén átépítették, ekkor nyerte el mai alakját. Mára szabadtéri színpaddá alakították át. Összesen 1500 fő befogadására alkalmas.

Tengeri erőd
Ez Herceg Novi fő látnivalója, s egyben a legerősebb pontja. A XIV. és XVII. század között épült egy erős sziklaszirtre. A XIX., majd a XX. század közepén átépítették. Ma nyári színházként és diszkóként üzemel.

Spanjola erőd
Herceg Novi látnivalóihoz tartozik még az Orjen hegy egyik magaslatára épült Spanjola erőd is. A XV. században, a török hódoltság idején épült. Innen sokkal messzebbre el lehet látni, mint az alsó Tengeri erődből, s ha az alsó erőd elesett volna, ide tudott volna visszahúzódni a hadsereg. Csodálatos kilátás nyílik innen Herceg Novi óvárosára és a tengerre.

Budva
Budva nyaralás szempontjából tökéletes választás, hiszen kora márciustól egészen október végéig kellemes, mediterrán idő van. Budva mágnesként vonzza a látogatókat, ugyanakkor itt találjuk a legmagasabb árakat az egész partvidéken. A parti sétányon finomakat ehetünk, az óvárosban pedig divatos holmikat lehet kapni.
A várost határoló várfalakat a XV. században építette a Velencei Köztársaság. Budva várfala igen monumentális látványt nyújt. A keleti – tenger felőli – oldalon közvetlenül a tengerre épült. Délen a várfal a Citadellába fut bele. A Citadella a várfal legerősebb pontja. Nyáron szabadtéri színházként üzemel. Belsejében híres hajók modelljeit tekinthetjük meg – a belépés ingyenes!
Szent Mária bencés apátság
Budva legrégibb szentélye 840-ben épült. A Citadellával szemben, a várfal déli végén fekszik. Az apátság Budva első iskolájaként működött. Egykoron itt üzemelt a helyi régészeti gyűjtemény. Ma képzőművészeti kiállításokat, komolyzenei koncerteket tartanak itt.

Podgorica
Podgorica Montenegró fővárosa. Helyileg a Skadar-tótól északra, a Zeta-völgy északi oldalán fekszik. Itt ér véget a tengerparti zóna, és innét kezdődnek a hegységek. Lakossága 190 ezer fő, mediterrán éghajlat jellemzi. Látnivalók tekintetében meglehetősen szegény a város, ezért is hagytuk utunk végére.

Óratorony
A török időkben épült. Eredeti neve Sat-Kula. 16 méter magas. Különös látnivaló, hiszen eredetileg óratoronynak épült, majd mecset lett belőle. A török hódoltság után börtönként működött.

Millennium-híd
Mladen Ulićević, a Podgorica Egyetem Építőmérnöki karának professzora tervezte. 140 méter hosszú. Csak kétoldalt, a szárazföldön van felfüggesztve. Az egekbe törő pillér pontosan 57 méter magas. A hidat 12 kábel segít fenntartani. A szárazföld felé 24 kábel indul a híd súlyának kiegyensúlyozására.

Krisztus feltámadása ortodox katedrális
A katedrális 20 évnyi építés után, 2013-ban nyílt meg. A szentély tekintélyét a két, egyenként 27 méter magas, erőd jellegű tornya határozza meg. A bal oldali toronyban összesen 17 harang található, a jobb oldaliban csupán egyetlen harangot találunk. Ez utóbbi 11 tonnát nyom, és a legnagyobb harang az egész Balkánon.

Ribnica erőd
A Ribnica és a Moraca folyó torkolatánál található a középkori Ribnica erőd. A legenda szerint innét indult Podgorica történelme. Már a XI–XII. században is erőd ált itt. A törökök a középkorban – a XV. század közepén – átépítették, és az eredeti kis erődből egy öttornyú, erős erődöt hoztak létre. A várfalak és a tornyok jó része a mai napig felismerhető.

Utazásunk alatt az Útipoggyász webáruház kényelmes és strapabíró hátizsákjait, valamint bőröndrendszerezőit használtuk. A látnivalókat és az úti célokat a Marco Polo Montengró útikönyv segítségével fedeztük fel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)