Helsinki, a szigetek városa

A Finn-öböl partján fekvő várost számos öböl, félsziget és sziget tagolja. Helsinkit 1550-ben I. Gusztáv svéd király alapította. A kis városkát sokáig szegénység, betegségek és harcok sújtották, ám miután 1812-ben I. Sándor orosz cár a Finn Nagyhercegség fővárosává tette, rohamos fejlődésnek indult. Szentpétervár mintájára neoklasszicista stílusban építették újjá. Utunk során a klasszikus városnézés mellett a különböző szórakozási lehetőséget is kipróbáltuk.

A balti államok felől érkezve Tallinból, komppal érdemes eljutni Helsinkibe. Mi a körutazásunk során a Tallink kompot használtuk, amely Tallint és Helsinkit köti össze egy két órás úttal. Repülővel gyorsabb, de drágább is eljutni Finnországba.

Finnország fővárosa kis területen terül el, de igen gazdag látnivalókban:
Helsinki székesegyház
Sziklatemplom (Temppeliaukion Church)
Sibelius-emlékmű és -park
Szenátus-tér
Kaivopuisto park
Helsinki Főpályaudvar
Suomenlinna erődítménye

Szórakozás és egyben érdekesség a Helsinki Flying Cinema Tour. Ez egy 4D-s, színes és szagos útifilm, amelynek főszereplői mi magunk vagyunk, és „utunk” során testközelből felfedezhetjük, illetve megismerhetjük a várost. A finneknek is van városi óriáskerekük, amely a SkyWheel névre hallgat, és csodás panoramát nyújt. Ha pedig gyerekkel utazunk, a SeaLife akvárium kötelező program: itt többek közt cápákat és különböző tengeri halakat láthatunk testközelből. Mindezek mellett tavasszal és nyáron lehet a szabadban úszni (közel a tengerparthoz), napozni az óriáskerekék mellett, illetve szaunázni a városban.

Aki pedig nem szeret sokat gyalogolni, szálljon fel a 2-es, 3-as vagy 4-es villamosra, és remek városnézésben lesz része. Itt jegyezzük meg, hogy 1–2 napra érdemes kiváltani a Helsinki Day Pass napijegyet, amely ugyan 14 EUR, viszont korlátlan utazást biztosít a tömegközlekedési eszközökön, sőt a reptérre közlekedő “I” vagy “P” jelzésű helyi vasutat is használhatjuk vele.

Cikkünk a SkyWheel, a Flying Cinema Tour of Helsinki, valamint a SeaLife támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)