Fedezd fel a Balaton legsokszínűbb városát, Siófokot!

A minden korosztály számára változatos programlehetőséget kínáló Siófok az M7-es és a 7-es utakról, valamint vonattal is könnyen megközelíthető, és szinte egész évben biztosít kikapcsolódási lehetőséget az arra vágyók számára. A kulturális impulzusok (Kálmán Imre Szabadtéri Színpad, Zenepavilon, a számtalan program) és a látnivalók (Víztorony, Rózsakert, #hellosiofok szelfipont) mellett elsősorban a strandolás miatt érdemes leginkább felkeresni Siófokot.

A Balaton legnyüzsgőbb városa mindenki számára más és más élményt kínál, abban viszont egyetérthetünk, hogy Siófokon egész évben megtalálhatjuk a kedvünkre való programot. Kevesen tudják, hogy Siófok mellett repülőtér is található, amely jelentős belföldi forgalmat bonyolít le.

Legfontosabb látnivalók - Kapcsolódj ki a Balaton legszínesebb városában, Siófokon!

A siófoki Jókai villának már a neve is jelzi, hogy az épületnek köze van az egyik legnagyobb romantikus írónk, Jókai Mór életéhez. Jókai ebben a meghitt balatoni villában töltötte élete legutolsó nyarát 1903-ban, a tulajdonos vendégeként. A villa jelenleg étteremként és szállodaként üzemel.

A siófoki Jókai park mellett található a Balaton legrégebbi szabadtéri színpada, a SzínPart: Kálmán Imre Szabadtéri Színpad, melyet a város szülöttéről, a nagyszerű operett-zeneszerzőről neveztek el.
A Siófoki Szabadtéri Színpad építése 1949-ben kezdődött meg, majd fennállása során többször is megújult, az egyik ilyen fontos időszak a '70-es években volt. Ekkor annyira népszerű volt, hogy a Magyar Televízió a Táncdalfesztivált is innen közvetítette, illetve innen indult útjára a Halló, itt Balaton, amelyben olyan híres előadók kezdték pályájukat, mint Koós János, Kovács Kati, Korda György vagy Hofi Géza. A nyolcvanas években többek között Zoltán Erika, Zámbó Jimmy, a Napoleon Boulevard, a Z’Z Labor és a Pa-dö-dő is fellépett itt. Jelenleg színházi előadásoknak ad helyet.

A kikötőben közlekedő számos hajó között megtalálhatjuk a 19. század nyolcvanas éveiben épült, felújított Helka és Kelén motoros nosztalgiahajókat, valamint érdemes részt venni a különféle séta-, zenés- és kirándulóhajó-programokon is. A Balaton legnagyobb hajóforgalma is itt zajlik. A hajóállomás èpületének falán a balatoni gőzhajózás 100., 120. ès 150.évfordulójáról megemlékező emléktáblákat tekinthetjük meg.

A Rózsakertet közvetlenül a Balaton partján csodálhatjuk meg. A virágágyások és a rózsabokrok sokszínűsége, az óriás platánok adta árnyék, a tó fodrozódó vízfelszíne paradicsomi környezetet teremt. Itt található többek között Vilt Tibor „Balatoni sellő”, Somogyi József „Halászok”, illetve Varga Tamás Karinthy Frigyes-szobra is.

A Fő téren található Víztorony immár évtizedek óta Siófok jelképeként szolgál, az egykori víztartály helyén kilátó-kávézó épült. A kilátóból – 45 méteren a város felett – teljesen, 360°-ban akadálymentesen körbejárható, csodaszép látvány nyílik a Balatonra és Somogy megyére. Lélegzetelállító naplementék, izgalmas megismerése a tájnak, ameddig csak ellátunk. A kávézóban pedig csábító kávéspecialitások, számtalan italkülönlegesség és édességek hoznak felfrissülést vagy épp relaxálást a látogatók számára. A fentiek mellett már a modern technika is jelen van a Samsung Élményközpontban, ahol egy kényelmes székben elhelyezkedve élvezhetjük a 360 fokos, lélegzetelállító balatoni körpanorámát, miközben a Samsung Surface érintőgombjait használjuk.

A várostól kerékpártávolságra található Töreki Halastavak természetvédelmi terület 1994. óta védett, és itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is. A csaknem 300 hektáros övezet legfőbb értéke a Cinege-patak – Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyása –, valamint a patakra épült, 10 tóból álló, 36 hektár területű vízrendszer. A patak forrásvidéke is védett. A territórium jellemzője az élőhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő. Ez a változatosság sok értékes élőlény életterét biztosítja. A természetvédelmi területen húzódó tanösvény 12 szakaszon keresztül mutatja be a terület élővilágát.

A Bella Állatpark Siófok központjától alig 5 km-re, kellemes környezetben fogadja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Állatbarát környezetben tekinthetők meg az állatok az park egész területén. A főépület földszintjén bokszos istállóban a lovak otthona található, az emeleten klubhelység, mellékhelységek és terasz szép kilátással áll az ide látogatók rendelkezésére. Az udvaron kisállat simogatók: kétpúpú tevék, lámák, alpakák, lovak, pónilovak, mini-pónik, szamarak, szurikáták, kecskék, birkák, zebuk, pávák, díszmadarak és óriás papagájok, emuk, struccok, macskafélék, nyulak, sok más háziállat és egy különleges dísztó halakkal várja az ide érkező, állatbarát vendégeket. Az élményékkel teli programot nyújtó buborékfocizás és zorb ball minden korosztály számára, az ugrálóvár pedig a gyermekeknek jelenthet nyugodt kikapcsolódást.

A vasútállomás előtti téren 1994-ben létesült a Millennium park, a korábbi parkoló helyén. Itt állították fel a fából készült, hófehérre festett Zenepavilont, melyben 1997. május 17-én avatták fel Varga Imre szobrászművész Kálmán Imre operettszerzőt ábrázoló alkotását. Érdekesség, hogy okostelefonnal csatlakozhatunk a „MusicPavilon” elnevezésű wifihálózatra, majd a felkínált listából kiválaszthatjuk kedvenc Kálmán Imre-melódiánkat, s meg is szólaltathatjuk a pavilon hangszórójából.
A zenepavilonban 9 és 21 óra között minden óra 25. percében automatikusan is felcsendül egy-egy részlet Kálmán Imre műveiből.

A széplaki városrészen, a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésénél fedezhető fel egy piros, fejtetőre állított ház. A Fordított ház egy teljesen berendezett építmény, ami úgy várja látogatóit, hogy azok egy denevér szemszögéből nyerhetnek betekintést az épület világába.

Karinthy Frigyes: szobra a Rózsakert utáni részen, a #hellosiofok szelfipont után az Aranypart felé található. A Karinthy villa panzióként működött annak idején, Karinthy gyakran szállt meg itt, majd èlete utolsó évèt is itt töltötte 1938-ban. Az egykori villa jelenleg felújítás alatt áll, eredeti állapotát a későbbiekben újra vissza fogja kapni.

Krúdy-villa: A siófoki kikötőhöz közel található az a villa, amelyben népszerű írónk Krúdy Gyula 1914 és 1919 között a nyarait töltötte. Az írót Siófokhoz nemcsak a Balaton varázsa vonzotta, hanem egy lány szépsége. Krúdy nyaranta Várady Gyulának a Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Az írónk 1915-ben ismerkedett meg a vendéglátójának lányával, a 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsával. Az ismeretségből szerelem lett és feleségül is vette a lányt, akivel élete végéig boldogságban éltek. A Krúdy-villa vagy más néven Ellinger-villa jelenleg magántulajdonban van, így csak kívülről tekinthető meg.

Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij – a Béke jóságos angyala – orosz szobrászművész alkotását a 2012. szeptember 5. és 7. között Siófokon megrendezett Finnugor Népek VI. Világtalálkozójának alkalmából avatták fel. A kikötő keleti mólóján felállított alkotás egy aranyozott angyalt ábrázol, mely kezében galambot tart, ezzel szimbolizálva a békét, barátságot és egyetértést.

Manapság több városban is találkozhatunk óriáskerékkel, de a Siófoki Gyèmàntkerèk a Balaton első óriáskereke. Az egyedi gyártású Óriáskerék tulajdonosa és üzemeltetője, Horváth Mihály ès felesége arra vállalkoztak, hogy hazai alapanyagokból készüljön el a szerkezet. Magassága 50 m, a férőhelyek száma 30 gondola – max. 180 fő. Az Óriáskerék a siófoki Nagystrand területén található ès a nappali panoráma megcsodálása mellett a varàzslatos esti fènyekben is gyönyörködhetünk, hiszen a kerèk este 11-ig forog.

A vàros híres szülöttèről, Kàlmàn Imrèről is megtekinthetünk egy kiàllítàst egykori szülőhàzàban, a Kàlmàn Imre sètànyon,a Kàlmàn Imre emlèkhàzban. Az àllandó kiàllításon megismerkedhetünk a neves operettszerző èletèvel ès munkásságàval szemèlyes tàrgyain ès egyèb èrdekessègeken keresztül. Az emlèkhàz emeletèn pedig időszakos kiàllítàsokat tekinthetünk meg.

Az Ásványmúzeum, amely Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye, 1986 júniusa óta látogatható Siófok központjában, a Kálmán Imre sétányon. A kiállított ásványok 5 teremben kerültek elhelyezésre származási helyük alapján elrendezve: a múzeumban egyaránt megcsodálhatunk Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és a világ egyéb részeiről származó ásványokat.

Cikkünk a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület ès Tourinform iroda közreműködésével jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)