Cinque Terre – Olaszország rejtett „kincse”

Cinque Terre Olaszország egyik legszebb és talán legvadregényesebb partszakasza, melyet a sziklákra épített színes házak tesznek még egyedibbé. A helyiek szerint már nem Toscana, hanem Liguria régióhoz tartozik. Magyarországról legegyszerűbben a pisai fapados járattal érhető el. Onnan vonattal (Trenitalia) indulhatunk tovább La Spezia és Monterosso irányába, és útközben gyönyörködhetünk a falvak és a természet látványában.

A repülőtéri transzfert tömegközlekedéssel is könnyen meg lehet oldani. Pisa repülőteréről egyszerűen be lehet jutni a városba a PisaMover vonattal. A menetidő mindössze 8 perc (a reptér és a vasútállomás között is van egy megállója).

Cinque Terre és környéke

Vonat: Pisa Centrale – La Spezia, majd onnan Vernazza vagy Monterosso. A Cinque Terre falvai között pedig a Cinque Terre expresszel lehet közlekedni. A különböző települések között egyes esetekben csak 2, de maximum 9 perc az út (viszont nem minden vonat áll meg az összes faluban). Szállást La Speziában foglaltunk, ez a legjobb ár-érték arányú lehetőség.

Vernazza és Monterosso

Vernazza a Cinque Terre gyöngyszeme, rendkívül fotogén település. Sajnos a hatáson kicsit ront a sok turista, de a reggelek és az esték itt is csendesebbek. Vernazzát – Manarolával együtt – Olaszország legszebb települései között tartják nyilván.

Kulturális látnivalók:

– Santa Margherita d'Antiochia (Antiochiai Szent Margit) templom
A főtéren található templom 1318-ban épült liguriai gótikus stílusban, egy 11. századi templom helyén. Harangtornya 40 m magas és nyolcszögletű.

– Doria vár és a Belforte torony
A genovai nemesi család várának henger alakú bástyája ma is Vernazza meghatározó látványossága. A Belforte toronyból csodálatos kilátás nyílik a falura és környékére.

Monterosso

Az Óriás szobra – Il Gigante
A Fegina strand és a kis kikötő között látható az Óriás szobra, mely Neptunt, a tenger istenét ábrázolja, amint egy régi villa teraszát tartja a vállain. A 14 méter magas alkotás 1910-ben készült, Arrigo Minerbi szobrászművész és egy Levacher nevű építész munkájaként. A szobor az 1966-os nagy tengeri viharban alaposan megrongálódott, a tervek szerint Silvio Benedetto argentin művész fogja restaurálni.

La Spezia központi fekvésű város a Cinque Terre közelében. A város elég nagy, kb. 100 000 lakossal. Egyik legnagyobb előnye a gyönyörű fekvése, a La Spezia-i öböl partján, zöld dombokkal körülvéve, a távolban a hegyek látványával. Itt található az egyik legfontosabb olasz kikötő és az Olasz Haditengerészet hajógyára is. La Spezia kellemes város, ha hosszabb időt töltünk a környéken, mindenképpen iktassuk be a programba! Legszebb része valószínűleg a kikötői rész. Végigsétálhatunk a parti sétányon, ami tele van virágokkal, pálmafákkal és elegáns villákkal. Nemrég épült egy modern gyalogoshíd, ami a Porto Mirabellóba vezet, a szuper jachtok kikötőjébe. Irigykedhetünk kicsit a luxushajókra, nézelődhetünk a bevásárlóközpontban, megihatunk egy kávét valamelyik bárban, vagy úszhatunk a gyönyörű elhelyezkedésű, ugyanakkor drága uszodában.

Portovenere

A község 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terrével együtt az UNESCO Világörökségének része. La Speziából a 22-es helyi busszal juthatunk el erre a lenyűgöző és egyben nyugalmat árasztó vidékre. Autóval szerencsére nem lehet behajtani, így teljes a nyugalom a környéken. A kikötő, a kastély, a tornyok, az utcák, a piac mind gyalogos területen találhatók, tehát könnyen bejárható az egész környék. A kis kikötő gyönyörű helyen bújik meg, a közeli Palmaria-szigetre néz.

Az ideutazóknak azt ajánljuk, hogy ha csak lehet, kerüljék el a nyári tömeget. Leginkább tavasz végén érdemes utazni, mi is így tettünk, és nem bántuk meg, mert életre szóló élményben volt részünk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)