Brno – Morvaország kapuja

Brno mind népességét, mind területét tekintve Csehország második legjelentősebb települése, Morvaország legnagyobb városa, a történelmi Morva Őrgrófság fővárosa. A legtöbb látogatót a Špilberk vár, valamint a Szent Péter és Pál-katedrális vonzza a városba. Mind a két építmény a Petrov-hegyen, az óváros területén, a város szívében helyezkedik el. Ezek a város legnevezetesebb építményei, és gyakran a település szimbólumaiként emlegetik őket.

Fontosabb látnivalók és nevezetességek:

Kapucinusok Szent Kereszt temploma:1648–1651 között épült a leghátborzongatóbb látványosság Brnóban. Szellőzőnyílásainak rendszere megőrizte a szerzetesek kiszáradt földi maradványait, akik 1780-ig temetkeztek ide. Összesen 153 múmiát őriznek itt, köztük városi urakat és Trenck Ferenc báró, pandúrezredes (1711–1749) tetemét is, aki Spielberg (ma: Špilberk) börtönében raboskodott haláláig. (Jókai Mór „A két Trenk” című regényében ő a „magyar Trenk”.)

Spielberg vára (Špilberk): Először 1277-ben említett gótikus stílusú vár, mely a 17–18. században terebélyes barokk erődítménnyé vált. 1795 utolsó három hónapjában itt raboskodott társaival együtt Kazinczy Ferenc. Ezekre az időkre a vár falán található márványtábla emlékeztet: „A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”. 1939–1940-ben a Gestapo központja volt, 1961 óta itt található a Brnói Városi Múzeum.

A petrovi Szent Péter és Pál-katedrális: 11. századi eredetű, javarészt gótikus stílusú püspöki székesegyház. Ez a katedrális látható a cseh 10 koronás érmén is.

Szent Jakab-templom: a német telepesek templomaként épült gótikus stílusban, a 13–16. században. Reneszánsz tornya 92 m magas.

Óvárosháza: gótikus főbejáratú reneszánsz torony. Itt látható a híres „brnói sárkány” és a „brnói kerék” is.

Villa Tugendhat: különösen ismert épület. 1929-ben a német Mies van der Rohe építette, kiemelkedő funkcionalista építmény. 2002 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része. A horizontális tömegű villaépület födémeit acélváz hordja, a nappali a kilátás felé padlótól plafonig érő hatalmas üvegfalakkal egyesül a kerttel ). Az épület bútorzatát is Mies van der Rohe tervezte, s már akkor klímaberendezést alkalmazott a fűtéshez, amely egyúttal az épület nyári hűtését is biztosította. 1929-ben gyors tempóban kezdték meg a villa építését, október végén készen állt az acélváz, 1930 nyarán megvalósultak a belső munkálatok, és már az esztendő végén beköltözhetett a család.
A Tugendhat-villa azon a földterületen áll, melyet Greta Tugendhat édesapjától nászajándékként kapott. A Tugendhat házaspár 1938-ig használta az épületet, ekkor a család a nácik elől Svájcba, később Venezuelába emigrált. A második világháború végén az épület sérüléseket szenvedett. 1945 után rövid ideig egy sportiskola, majd a gyermekkórház rehabilitációs központja költözött be. 1969-ben a város tulajdonába került. 1982 és 1985 között részben renoválták, hogy elősegíthessék műemlékvédelmi objektummá válását.

Löw-Beer Villa: A Brno-i Löw-Beer Villa a Brünn régió múzeumának legfiatalabb tagja. Az ingatlant 1903-ban Moriz Fuhrmann (1852-1910) gyártó vásárolta meg. A brno tartományi fővárosra vonatkozó közösségi közlemény szerint a kétszintes házban négy lakás található: 14 szoba és 7 szekrény, 3 konyha, 2 fürdőszoba és 6 WC. Az utcai és kerti homlokzatokat szecessziós növényi stukkó díszítéssel, alsó részén rozsdásodási csíkokkal díszítik. Hasonló dekorációkat használnak a falakon és a mennyezeten belül, beleértve a faelemeket is. A kerámia padlólapokat és a lépcső öntött vaskorlátait szecessziós virágminták díszítik. A tervező Neumann Alexander (1861-1947) a bécsi építész volt. Fuhrmann halála után 1913 augusztusában örökösei 290 ezer koronaért eladták a házat Alfred Löw-Beer (1872-1939) textilipari vállalkozónak. Az új tulajdonos a házat az 1930-as években részben átalakította (különös tekintettel a lépcsőház központi helyére). 1940-ben a németek a házat a titkos állami rendőrség (Gestapo) érdekében elkobozták. Az épületet 1946-ban nemzeti közigazgatás alá helyezték, és 1954-ben a csehszlovák állam tulajdonába került. 1954 és 2012 között a villa lakócsarnokként került felhasználásra.

A felújított Löw-Beer Villa állandó kiállítással rendelkezik. Az állandó kiállítást ideiglenes rendezvények egészítik ki a Celnice Galériában (Vámház). Mindezek mellett vezetővel tekinthető meg a ház műszaki része és a kiemelt létesítmények.

Kiállítási Terület: Európa legelegánsabb vásárterülete, melyet 1928-ban alapítottak. A vásárvárost 30 (!) mérnök tervezte, állandó és időszaki pavilonok állnak itt.

Az űrben repülni, bepillantani a mikrovilágba, felfedezni az élet titkait, elmerülni a fantázia birodalmába, részben felfedni a jövőt, és tudományos-fantasztikus történeteket át- és megélni. Mindez, és valójában még sok más is, megtalálható a Brno Obszervatóriumban és a Planetáriumban. A különleges létesítmény a különféle tudományok népszerűsítésének központja, különösen az élettelen természet területén. Fő profilja természetesen a csillagászat, de a Brno Planetárium emellett teret enged a geológia, a kémia, a fizika, a matematika, a földrajz és sok más terület bemutatásának is.

A Brno központjában, közvetlenül Špilberk vára alatt található épület a kommunista időkből származik. A 10-Z Bunker egyedülálló élményt és számos programlehetőséget kínál. Fontos, hogy előre kell időpontot foglalni a nagy tömeg miatt! A 10-Z Brno valószínűleg legszigorúbban besorolt nukleáris óvóhelye. Története a kommunista időszakra nyúlik vissza, amikor is célja a város és a régió képviselőinek védelme volt.

Érdekesség, hogy a 2889 Brno aszteroidát a városról nevezték el.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)