Brighton: Tengerpart, pörgés, nyitottság, kreativitás és leg-ek!

Brighton Kelet-Sussex regionális központja, vonattal Londonból egy óra alatt érhetünk ide (a Victoria / London Bridge / Blackfriars állomásokról). Északról a South Downs nemzeti park határolja, délről a tenger, ehhez pedig egy kulturálisan pörgős, nyitott és kreatív város társul. Minden program és látnivaló pénztárcabarát módon élvezhető a Brighton Explorer Pass segítségével, melynek kiváltásával 35% kedvezményt kapunk a top látnivalókból.

Egy napos kirándulásra Brighton tökéletesen ideális, bőven van látnivaló, nagyon jókat lehet sétálni és enni, mindezek mellett pedig egész évben rengeteg program és fesztivál gondoskodik a jó hangulatról. Mi nyáron utaztunk le Londonból, ekkor még az egyébként szeszélyes angol időjárás is kedvező arcát mutatta.

A városban található Anglia egyik legnagyobb LMBTQ közössége is. Minden év augusztusában itt rendezik meg a hagyománnyá vált Pride-ot, amelyhez évről évre rengeteg érdeklődő csatlakozik. Ettől függetlenül a meleg „főváros” Kemptown egész évben várja a turistákat.

Brighton legfontosabb látnivalói:

British Airways i360: ebbe az óriáskerék mellett található különleges liftbe beszállva csodálatos panoráma tárul a szemünk elé a városról és a hozzá szorosan kapcsolódó Hove-ról. A London Eye készítői tervezték 2016-ban, és a szerkezet 136 méter magasságig „röpít” fel minket. A „repülés” 30 percenként indul, egyszerre 175 ember fér el a különleges szerkezetben. A fedélzeten található Nyetimber Sky bárban a vendégek a sussexi frissítők széles választékát próbálhatják ki, ideértve a Nyetimber nevű díjnyertes pezsgőt. A földszinten található a British Airways i360 strandépület, amely West Beach bárral és konyhával rendelkezik: egy elegáns, a tengerre néző étterem és egy nagy terasz tartozik hozzá.

Royal Pavilion: A Royal Pavilion a 18. században szálláshelyként épült, és indai, valamint kínai épületek mintájául is szolgált. Henry Holland építész segített benne George walesi hercegnek, hogy kellemes tengerparti visszavonulását egy szép klasszicista villában tölthesse el. Ezért is nevezik királyi pavilonnak. 1823-ban fejezték be az épületet, George ekkorra már király lett. A Royal Pavilion a város egyik legismertebb jelképe. Manapság igen keresett esküvőhelyszín is!

Sea Life: A világ legrégebbi akváriuma, amely több mint 140 éve áll nyitva a látogatók számára, és mindezek mellett 3500 tengeri állat, köztük cápák, polipok, tengeri halak és siklók otthonául szolgál. Az akvárium minden nap nyitva van, leszámítva a hivatalos ünnepeket.

Brighton Pier: A mérnöki pontossággal elkészített vasszerkezet 1891 óta ékessége és egyik jelképe Brightonnak. A brightoni városnézés elhagyhatatlan része a móló, ami gyakorlatilag egy szórakoztatóközpont szerepét tölti be játéktermekkel, céllövöldével, bazárokkal.

Kikötő: A mólótól keletre több mint 2 km hosszan terül el a város kikötője. Itt található a hollywoodi mintára kialakított brightoni Walk of Fame, azaz a hírességek sétánya, ahol olyan neves személyiségek nevei olvashatók, akik valamilyen módon kapcsolódnak a városhoz, mint Graham Greene vagy Winston Churchill. A kikötőhöz a világ legrégebbi villamosával (Volk's Electric Railway) is le lehet jutni, amely 1883 óta folyamatosan üzemel.

Brightoni vasút- és játékmúzeum: ez a létesítmény a világ nagy játékmúzeumai közé tartozik. A 4000 négyzetméteren elterülő viktoriánus pincék sorában a múzeum vendégkiállításai és saját modellgyűjteménye is megtekinthető. A múzeum feledhetetlen vizuális élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hagyományos látnivalók mellett a város kikötője közelében található a naturista strand, amelyet a nudisták Kánaánjának tartanak. Brighton strandjait – nudista, meleg és hagyományos – több száz ember keresi fel egész évben, és a partszakaszok ingyenesen vehetők igénybe, főszezonban is!

Cikkünk a Visit Brighton támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)