Bázelben vár a tökéletes hétvége

Ismerős az érzés, amikor hirtelen eszünkbe jut, hogy ki kellene ruccanni külföldre egy hétvégére, tervezgetés helyett csak sodródni az árral? A svájci Bázelt éppen erre találták ki! Rengeteg izgalmat rejt: lenyűgöző épületek, hatalmas séták, ínyencfalatok és Svájc egyik legszebb karácsonyi vására. Az EasyJet Budapestről (augusztus óta már hetente 8-szor) induló járataival alig több mint 1,5 óra alatt, rendkívül olcsón ott lehetünk.

Aki szeretne még karácsony előtt vagy 2019 első hónapjaiban egy új helyet felfedezni, keresve sem találhatna jobb úti célt Bázelnél. A rendkívül felszabadult és izgalmas város sokszínűségét és kozmopolita nyitottságát többek közt annak köszönheti, hogy Franciaország, Németország és Svájc találkozásánál fekszik. Így akár két másik országba is átugorhatunk egy finom ebédre, hazatértünkkor pedig elmondhatjuk, hogy egy hosszú hétvége alatt három országot is megjártunk. Ennek a sokféle hatásnak köszönhetően Bázel gasztronómiája is igazán változatos, ahol a kiváló éttermek mellett a mennyei svájci csokoládék és isteni sajtok is csak arra várnak, hogy kipróbáljuk őket.

Ruccanj át a középkorba!

A 200 000 lakosú, 2000 éves történelemre visszatekintő Bázelben múlt és jelen tökéletes harmóniában él együtt. A Rajna bal partján (Großbasel) kiépült óváros középkori utcái, tüneményes bisztrói és antik üzletei egy időutazással is felérnek: ez az egyik legszebb állapotban fennmaradt történelmi városmag Európában, ahol sok XV. századi épületet is megcsodálhatunk. Semmiképp se hagyjuk ki a Piacteret és az itt található gyönyörű, vörös színben pompázó Városházát, de a Münster, azaz a Bázeli Székesegyház is hatalmas élmény, ahol a nagy reneszánsz humanista, Erasmus is nyugszik. A katedrális előtti tér népszerű találkozóhely, így az is megeshet, hogy erre sétálva valamilyen koncertbe vagy más rendezvénybe botlunk. Ha november 22. és december 23. között látogatunk el a városba, a Barfüsserplatzon és a Münsterplatzon tanúi lehetünk Svájc egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi vásárának, ahol több mint 180 kereskedő és kézműves portékái közül válogathatunk. Bevásárolhatunk a legendásan finom helyi fűszeres sütiből, a Basler Läckerliből, és a meleg gofri mellett a raclette szülőhazájában élvezhetjük az olvasztott-sült sajt semmihez sem fogható ízét. Érdemes a saját szemünkkel látni Johann Wanner különleges karácsonyfadísz-áruházát is, aki állítólag a monacói hercegi család, a pápa és több királyi család rezidenciájának karácsonyi pompájáról is gondoskodik.

A székesegyház hátsó kertjéből lélegzetelállító kilátás nyílik a Rajnára, a Münster-komppal pedig könnyedén és olcsón ruccanhatunk át a másik partra. Persze Bázel legrégebbi, eredetileg 1225-ben épült hídját, a Központi Rajna-hidat is igénybe vehetjük erre a célra. A Theaterplatzon a svájci Jean Tinguely tervezte különleges szökőkúttal találkozhatunk, és mindenképp ejtsük útba a 700 éves Spalentor kaputornyot is, ami a régi városfal egy darabja. Ha igazán egyedi módon szeretnénk megismerni a helyet, nevezzünk be a Bázel híres alakjairól – Erasmustól Holbeinig – elnevezett öt túraútvonal egyikére! Két séta között térjünk be egy kávéra a világ egyik legrégebben (1681 óta) nyilvántartott szállodájába, a Hotel Les Trois Rois-ba, ahol Napóleontól Picassón át a Rolling Stones-ig rengeteg híresség megfordult. A folyó jobb partján (Kleinbasel) pedig a modern épületek, áruházak és szállodák között lehet elveszni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)