Baltikum gyöngyszemei: Tallinn

Tallinn óvárosa a Világörökség része. A Finn-öböl partján fekvő várost elsőként egy 13. századi krónikában említik. A hanza-szövetségi város történelme viharos volt, területéért több nép is harcolt egymással, a középkorban az észt őslakosok elnyomott kisebbségként élhettek itt. Az óváros legfontosabb látnivalói gyalogosan könnyen elérhetők, és ezek körülbelül 80%-a a középkorból származik. Tallin-kártyát érdemes kiváltani, amely ingyenes közlekedést is biztosít.

A nyüzsgő városban az épen maradt városfalak között az élő középkorral találkozunk, ahol a tornyoknak neve van, mint például Hosszú Hermann vagy Öreg Tamás. Sétánk során útba ejtettük a Szent Olaf-templomot, a Toompea negyedet, a Szent Miklós-templomot, a középkori főteret a gótikus Városházával, a Feketefejűek házát és a „Három nővért”, mely utóbbiak kereskedőházak voltak. A városfal a 15. századi Észak-Európa legjelentősebb védelmi vonala volt, jelenleg közel 2 km hosszban öleli körbe az óvárost. Áll még 26 torony is, melyek közül néhányban laknak, több pedig közintézményeknek vagy múzeumoknak ad otthont. Mindezek mellett érdemes felfedezni a Kadriorg negyedet is. A palota és gazdagon díszített nagyterme a barokk építészet remek példája. Az egykori cári rezidencia szökőkútjaival, ápolt kertjével, virágágyásaival és sövényeivel kicsit Versailles-ra emlékeztet. Kicsit távolabb a várostól találjuk az 1980-as moszkvai olimpia idején épült TV-torony épületét a maga 314 méterével, amely páratlan panorámát kínál.

Szintén távol, de elérhető közelségben van a Tallin Zoo vagy Tallinna Loomaaed (állatkert) is, amely kitűnő program lehet az egész családnak.

A hajózás szerelmesei pedig a közeli Seaplan Harbour (Lennusadam) kikötőben tekinthetik meg a különböző hajó-csodákat, illetve gyönyörködhetnek a tengerészeti múzeum kiállításában.

Cikkünk TallinTourist Information Centre támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)