Baltikum gyöngyszemei: Riga

Rigába, Lettország fővárosába, a „Baltikum Párizsába” vitt különleges körutazásunk. Riga történelmi óvárosa az UNESCO Világörökség része. A 19–20. században épült szecessziós épületek a legszebbek a városban. A település a Balti-tenger partján, a Daugava folyó torkolatánál terül el. A város könnyen bejárható, a legfontosabb látnivalók pedig gyalog is elérhetők – kivéve a Riga Motormúzeumot.

Budapestről Rigába az airBaltic-kal repülhetünk közvetlenül, naponta többször is. Cikkünk írásakor érkezett a hír, hogy hamarosan a WizzAir is indít közvetlen járatot. A reptérről a legkönnyebben a 22-es busszal juthatunk be az óvárosba, illetve a városközpontba.

Az óváros legfontosabb látnivalói:

Livu tér: napjainkban Riga legcsodálatosabb helye, tele hangulatos kávézókkal, árusokkal és nyüzsgő turistaforgataggal. Itt található aCicaház. A hagyomány szerint a ház tulajdonosa vitába keveredett a szemközti céhtulajdonosokkal, és a róluk alkotott véleményének úgy adott hangot, hogy macskáit hátsó fertályukkal a céh felé fordította.
Wagner-hangversenyterem, ahol a kiváló német zeneszerző karmesterként dolgozott két évig.
Dóm: A rigai Dóm téren magasodó katedrális a Baltikum legnagyobb temploma. A csodálatos, vörös téglából emelt épület a Hanza-kereskedőházakra jellemző oromzattal és az északi gótika ünnepélyes stílusában épült hagymakupolával rendelkezik.
Rigai vár: Napjainkban a Rigai vár két érdekes múzeumnak ad otthont: az egyik Lettország Történelmi Múzeuma, a másik a Külföldi Művészet Múzeuma.
Városház tér: A rigai Városház tér kihagyhatatlan látnivaló, feltárja előttünk az egész lett történelmet. Közepén áll a Feketefejűek háza.
Nemzeti könyvtár: furcsa és tipikusan szovjet stílusú épület.
Vasútmúzeum: vonatok és mozdonyok szerelmeseinek kötelező látogatóhelye. :-)
Rigai Motormúzeum: lásd külön cikkünket!

A repülőtérre menet érdemes leszállni a 22-es buszról – vagy leparkolni autónkat – a Melnsila iela megállónál, és máris ott találjuk magunkat a régi faházak, orosz dácsa hangulatú épületek közt. Tiszta múltidézés! Ilyen típusú faépületek Vilniusban és Tallinban is szép számmal találhatók.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)