Az évszakok varázsa – utazás Európában

Az egész éves európai utazás (pl.: kikapcsolódás a rabona közösségben) számos felejthetetlen élményt kínál, mivel minden évszak sajátos tulajdonsággal rendelkezik. Tavasszal virágba borulnak a városok és vidékek, nyáron élénk fesztiválok és napfényes strandok várják a látogatókat. Az ősz színpompás színekben tündöklő tájakat hoz, míg a tél hangulatos karácsonyi vásárokkal és hófedte tájakkal csalogat.

Az egész évben tartó utazás során a turisták kulturális gazdagságot tapasztalhatnak meg és élvezhetik az évszakok változatos ajándékait. Minden a személyes szempontok alapján dől el, azonban sokan egyet értenek abban, hogy érdemes kimozdulni a szürke hétköznapokból.

Kezdődik az év

Télen Európában a hangulatos karácsonyi piacok és hófödte tájak adják az ideális környezetet a varázslatos ünnepekhez. Az osztrák Alpokban található Hallstatt meseszép téli panorámáival, valamint a francia Alpokban fekvő Chamonix, ahol a síelés és a hó sportok rajongói élvezhetik a kikapcsolódást. Ha autóval vagy épp vonattal szeretnénk útra kelni, akkor mindig legyünk elérhetők, ha online szórakozási lehetőséget keresnénk, a rabona jó választás lehet, csak legyen elég mobilnetünk vagy kapcsolódjunk a WI-FI hálózatra.

Tavasszal a virágzó városok és gyönyörű vidékek hívogatnak. A hollandiai Keukenhof virágkert a tulipánok tengerével ámulatba ejtő tavaszi látványt nyújt. Az olasz Toscana régió gyönyörű vidéki tájai és a spanyol Andalúzia virágzó kertjei is lenyűgöző úti célok lehetnek.

Az utazás egy sokoldalú és személyes kaland, melyet különböző célok vezérelhetnek. Néhányan az élet kihívásaiból való menekülésre választják az utazást, egy időre elszakadva a mindennapi rutintól, hogy felfrissüljenek és új perspektívákat találjanak. Mások a kulturális felfedezésre és az új élmények szerzésére utaznak, hogy megismerjék más népek szokásait és életmódját.

Az üzletemberek üzleti céllal (a rabona szintén lehet jól jövedelmező üzleti életforma) utaznak, szorosabb kapcsolatokat építve vagy üzleti lehetőségeket kutatva. Az oktatási céllal utazók különböző tanulmányi lehetőségek és tapasztalatok után kutatnak világszerte. Az egészségügyi turizmus keretében az emberek olyan országokba látogatnak, ahol magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások állnak rendelkezésre.

Az utazás amellett, hogy „végigjárjuk” a térképet még egyéni célokat is szolgál, inspirálva, fejlődést hozva, és az élet színes palettáját bővítve minden egyes új úti desztinációval.

Alternatívák a nyári időszakra

Hazai viszonylatban egyértelműen a Balaton, vagy a Velencei-tó és környéke lehet jó kikapcsolódás. Koncertek, kulturális kavalkád és wellness-program kicsiknek és nagyoknak, szóval már most érdemes előre foglalni a szállásokat.

Nyáron a mediterrán életérzés és a napsütéses tengerparti városok csábítanak. Görögország Santorini szigete kristálytiszta vizeivel és fehér homokos partjaival lenyűgöző nyári kikapcsolódást nyújt, míg Horvátország Adriai-tenger partján található Dubrovnik történelmi városa és gyönyörű strandjai varázslatos nyári élményeket ígérnek.
Az időjárás tekintetében az utazók átgondolják, hogy nyáron Rómába, Sevillába vagy Athénba menjenek vagy inkább Észak-Európába. Így az olyan helyek, mint Norvégia, Svédország, Finnország, az Egyesült Királyság, Írország, a balti országok (Litvánia, Lettország és Észtország) és Izland vonzóbbak lehetnek.
Biztosan lesznek, akik szeretik a meleget, és továbbra is özönlenek majd Dél-Franciaország vagy a görög szigetek strandjaira.

A hőmérséklet emelkedésével nyáron az észak-európai országokba való utazást preferálják a dél-európai országokkal szemben. Néhány szülő már most gondolkodik, hogy kivegye a gyereket az iskolából, hogy mondjuk Madridba, Firenzébe vagy Athénba utazzanak, így elkerülhetik a hőséget.

Bekerülni a természetbe

A koronavírus járvány indította el ezt a trendet, vagyis sokan a természetbe menekültek az egészségük megőrzése érdekében. Míg egyesek visszavándoroltak a városi életbe – múzeumokba, koncertek helyszíneire, színházba, éttermekbe –, mások továbbra is itt a természet lágy ölén érzik jól magukat. Annyi elképesztő hely van Európában, ahol beléphetünk a természetbe – Olaszország hegyei, Svájc, Spanyolország vagy a minden évszakban páratlan élményt kínáló Ausztria, illetve Szlovénia, Finnország és Románia erdői.

A hosszú gyaloglás, mint a Camino de Santiago Észak-Spanyolországban vagy a West Highland Way Skóciában egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy megtapasztaljuk a természet szépségét. A bátrabbak keresztül kerékpározhatnak akár a svájci Alpokon vagy Franciaország szőlőültetvényein, természetesen betartva a biztonsági előírásokat (nincs rabona vagy más online tevékenység útközben!)

Fotó:unsplash.com

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)