Az egészségturizmus és annak jelentősége Magyarországon

Az ókori rómaiak már több mint 2000 évvel ezelőtt fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek Magyarországon. Nagyra értékelték a magyar termálvizek gyógyító hatásait. A 16. században a törökök gyönyörű török fürdőket építettek, amelyek ma is használatban vannak. A hazai gyógyturizmus azóta is komoly jelentőséggel bír hazánkban és fontos vonzerőt képvisel a nemzetközi turizmus térképén.

Mi az egészségturizmus?

Egyszerűen megfogalmazva egészséggel kapcsolatos utazási tevékenység. Az utazást egyrészt a részvevők egészségi állapotának javítása – a gyógyulás, gyógyítás, rehabilitáció -, illetve annak megőrzése (betegségmegelőzés, prevenció) motiválja. Megvalósulhat hazai (belföldi) és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

Ha gazdag kulturális élményt szeretnénk orvosi, egészségügyi vagy wellness kezelésekkel, akkor Magyarország az a hely, amely a legmegfelelőbb az egészségturizmust igénybe vevők számára.
A felgyorsult fogyasztói társadalomban élő emberek elvárásai között teljes joggal szerepel a testi szépség és a munkaképesség tartós megtartása. A teljesítményorientált vállalatpolitika már nem csak a multi cégekre lett jellemző, hanem a kisebb, néhány fővel működő vállalkozásokat is érinti. A versenyhelyzet miatt mindennapjaink bővelkednek feszültségekben, stresszhelyzetekben. A felgyorsult élettempóban szabadidőnket kikapcsolódással szeretnénk eltölteni, törekedve a teljes ellazulásra, szellemi, lelki, testi pihenésre, felfrissülésre. Egyre inkább felértékelődik korunkban az esztétikusabb megjelenés, az egészséges életmódra törekvés, miszerint étkezzünk tudatosan, mozogjunk lehetőség szerint minden nap, tartózkodjunk a káros szenvedélyektől, a mértéktelen alkoholbeviteltől, de leginkább a dohányzástól, melyet egyesek, azért szeretnek, mert a nikotin nyugtató , enyhén stimuláló hatású.

Magyarország területének 80% -án található termálvíz vagy gyógyvíz. Hazánkban jelentősen több termálvízhely lelhető fel, mint a világ többi részén, melynek oka, hogy a földkéreg olyan vékony, hogy így a föld alatt lévő vizek a felső réteghez közelebb tudnak jutni. Mivel itt a nap hőhatása nagyobb, ezért az ásványi anyagokban gazdag, törékeny kőzetek hatékonyabban felszívódhatnak a talajban lévő vizekben.

Az emberi test számára legelőnyösebb vizeket három kategóriába soroljuk:
● a talajvízrétegekből származó ásványvíz
● a termálvíz legalább 30 ° C hőmérsékletű
● a gyógyvíz tudományosan bizonyított gyógyhatással rendelkezik
Hazánkban több mint 1000 forrás biztosít gyógy- és termálvizet a különböző gyógyfürdők számára.

Egyedülálló Európában, hogy Magyarországon:
● 1289 fürdő található,
● 385 városban van termálfürdő
● 13 egészségügyi üdülőkomplexum van
● 57 szanatórium található
● 39 minősített termálfürdő létezik
● 5 gyógy barlang is működik.

Magyarország leghíresebb gyógyfürdői az alábbi városokban találhatók:
● Budapest
● Hévíz,
● Zalakaros,
● Sárvár
● Harkány,
● Bükfürdő
● Hajdúszoboszló,
● Gyula
● Miskolctapolca,
● Eger,
● Mezőkövesd,
● Egerszalók,
● Aggtelek,
● Lillafüred
● Nyíregyháza – Sóstófürdő
● Szeged

Budapest megérdemli az olyan beceneveket, mint a " Spa City" vagy a "Spa Capital".
Ezt a ragyogó címet az 1930-as években kapta, mivel a világon a magyar fővárosban van a legtöbb termálforrás (118 db) a város határain belül. További érdekesség még, hogy a Hévízen található tó Európában a legnagyobb biológiailag aktív termáltó, mely valódi természeti jelenség a 25 ° C-os éves vízhőmérsékletével.
Több hónapos karatén feloldása után termál és gyógy fürdőinket előszeretettel látogatják a itthonról és a külföldről érkező gyógyulni, kikapcsolódni vágyók turisták.

Kérdésként vetődik fel, hogy melyik fürdőben, milyen ásványi anyagok találhatóak a gyógy és termálvizekben:
● Budapesten például többségében kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogén-karbonátos vizek vannak,
● Hajdúszoboszlón, Debrecenben konyhasós vizek,
● Rudas és a Gellért fürdőben mérsékelten radioaktív víz van.
● Balatonfüreden szénsavas fürdők találhatók,
● Harkány, Hajdúszoboszló és Hévíz a kénes-szulfidos vizéről ismert,
● Bükkszéken, Parádsasváron keserűvizek, melyet főként ivókúrára ajánlanak.

Termálfürdőbe vagy gyógyfürdőbe menjünk?

Nagyon sok fürdőben párhuzamosan működnek gyógyvízzel és termálvízzel feltöltött medencék, amelyeket két különböző kútból látnak el vízzel. Tipikusan a sűrűbb, magasabb ásványianyag tartalmú vizeket szokták gyógyvízzé minősíteni. Ezért bármelyik fürdőt keressük föl szinte mindig megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyvizes medencékbe 14 év alatti gyermekek nem mehetnek be. Ez alól kivételt csak az jelent, ha orvosi rendelvényre veszi igénybe a kisgyermek a gyógyvizes kúrát. Felnőttek számára pedig nem ajánlott 20-25 percnél több időt eltölteni ezekben a gyógyvizes medencékben.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)