Színházi munka – melyik szakma a legelterjedtebb?

A szakmaválasztás pillanata talán a legfontosabb minden ember életében. A színházi szakma jövőjéről, egy rendező útjáról, a fiatal generáció oktatásáról, és a szakma titkairól szól összeállításunk, ami segít abban, hogyan kezdhetnek el dolgozni a tapasztalatlan rendezők. Inkább a nagyvárosok színházaiban érdemes munkát keresni, kérésre lehet pl.: Állás Pécs.

Mi a rendező feladata?

Egy színházi rendező valami hasonlót csinál, mint egy filmrendező, de a színház színpadán.

A fő különbség a filmrendező és a színházi rendező között, hogy a színházban a rendező gyakran konvenciókkal dolgozik, mert ugyanazon a színpadon különböző tereket, világokat hoz létre, míg a moziban választhat, hogy a valósággal dolgozik, vagy konvenciókat hoz létre.

Hogyan lehet rendező?

Ma már nem kell szakirányú végzettség, de sokat segít, ha van. A képzés segít bekerülni a szakma kontextusába, megérteni, mi történik itt és most a művészet területén, és ami nem kevésbé fontos, a saját közönség kialakítását segíti elő.

Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy rendezőnek?

Hard skills (szakmai készségek):
• A rendezés minden területének, sajátosságainak és technikai oldalának megértése
• Képes színészekkel dolgozni, feladatokat kitűzni
• Látványos, a művészeti alkotások nézésekor szerzett vizuális élmény létrehozása, minél változatosabb formában
• Olvasás - a rendezőnek minél többet kell olvasnia szépirodalmi könyveket és szakirodalmat egyaránt.
Soft skills (személyes készségek):
• Szociális készség, mert sok emberrel kell kommunikálni
• Felelősség, mert az egész csoport munkájának eredménye a rendezőn múlik
• Együttérzésre való hajlam - ha előadást akarunk rendezni emberekről és emberekért, fontos megérteni mások szükségleteit és érzéseit
• Erős egészség, lelki és fizikai egyaránt.
A legtöbb kezdő először asszisztensként, másodrendezőként vagy vágórendezőként dolgozik. Ez egy nagyszerű kezdet, ami hasznos tapasztalatokat ad, mert még a pályafutás elején megadja a többi előadáson való részvétel tapasztalatát.

Mennyit keresnek a rendezők?

A rendezők fizetése általában nem publikus adat, mindenki számára egyedi. Azt, hogy mennyit keresnek a híres rendezők Magyarországon, nem tudhatjuk pontosan. A feltörekvő rendezők pedig gyakran ingyen dolgoznak, mert úgy gondolják, először meg kell teremteniük a nevüket. Szomorú, de igaz.

A munka előnyei és nehézségei

A szakma nagy előnye, hogy nincs két egyforma munkanap. Az előadáson való munka különböző szakaszokból áll: előkészítés, próba, játék, válogatás stb., így a rendező néhány havonta változtat a tevékenységén. És akkor kezdődik egy új projekt, és ezzel egy új téma, új kihívások, emberek és... a munka szakaszai.

A hátrányok közé tartozik az instabilitás, mert amikor befejezünk egy projektet, soha nem tudhatjuk, mikor lesz a következő. Emellett a kolosszális felelősség érzése, a rendszertelen munkaidő és a minden folyamatban való erős érzelmi érintettség miatt nagy a valószínűsége az érzelmi kiégésnek. Ezért nagyon fontos, hogy időnként megszabaduljunk a felgyülemlett feszültségtől.

A rendező tekintélyes és divatos szakma, így a munkaerőpiacon nem tapasztalható nagy hiány. Ugyanakkor nincs annyi állás, ahány szakember, ezért éles verseny van ebben a szakmában. Azonban a rendezői végzettség sokat segíthet a más, kapcsolódó területeken való elhelyezkedésben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)